Spannende nieuwe EO-jeugdserie: 'De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep'

zaterdag 14 september 2019
Foto: © Evangelische Omroep 2019

Op 15 september start op NPO Zapp 'De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep'. Deze jeugdserie is een prequel van de bioscoopfilm 'De Club van Lelijke Kinderen' en volgt een groep kinderen die wordt gegijzeld tijdens de opnames van The Face, de populaire talentenjacht waar het alleen om je uiterlijk gaat.

De gijzelaars willen een statement maken tegen dit soort uiterlijk vertoon maar gaan daarin heel ver. Gaat het de kinderen lukken een einde te maken aan de ijzingwekkende gijzeling?

De speelfilm 'De Club van Lelijke Kinderen' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Koos Meinderts en vanaf 9 oktober te zien in de bioscoop. Hoofdpersonage is de 11-jarige Paul, een jongen met grote flaporen, die mee mag op schoolreisje, maar er al snel achterkomt dat hij in werkelijkheid samen met honderden andere 'lelijke' kinderen wordt opgesloten, omdat dictator Isimo op deze manier het land wil 'opschonen'. In de serie 'De Club van Lelijke Kinderen: de Staatsgreep', wordt de voorgeschiedenis van de film verteld.

Hoofdrollen worden gespeeld door YouTube-ster Marije Zuurveld en ex-'GTST'-acteur Buddy Vedder. Andere rollen zijn er voor Roeland Fernhout, Edwin Jonker, Mimoun Ouled Radi, Anne-Mar Zwart en Kim-Lian van der Meij.

Reichtstag
In de EO-serie op Zapp zien we hoe een groep kinderen wordt gegijzeld tijdens de opnames van The Face, de populaire talentenjacht waar alleen uiterlijk ertoe doet. Kandidaten staan op het podium in een geluidsdichte glazen buis, zodat dat de jury de kandidaten niet kan horen. Gaat het de kinderen lukken om een einde te maken aan de gijzeling? En aan wiens kant moeten ze eigenlijk staan? Want de gijzelaars hebben als motief om een staatsgreep van president Isimo te voorkomen. Het verhaal is geïnspireerd op de brand in de Reichstag in 1933 die Adolf Hitler aangreep als excuus om een speciale wet aan te nemen die de eerste stap naar zijn dictatuur vormde.

Manipulatie
Omdat de serie de samenleving laat zien voordat het daadwerkelijk een totale dictatuur is geworden, roept het belangwekkende vragen op als: hoe heeft het zover kunnen komen en welke dubieuze rol hebben de media daarin gespeeld? Een appel op de jeugd om zich bewust te worden van de (on)betrouwbaarheid van media. Niet alles wat je leest en ziet moet je geloven. De manipulatie in beeldvorming is ook te vinden bij de jongeren zelf die non-stop aan het ‘zenden’ zijn via social media. Ook daarin is niet alles wat het lijkt, omdat iedereen altijd een ‘mooier’ beeld van zichzelf schept door filters en bewerkingen van foto’s.

De serie maakt, net als de speelfilm, een kanttekening bij het concept 'mooi'. Het televisieprogramma The Face dekt de lading van alles waar de toekomstmaatschappij voor staat. Is die niet slechts een kleine stap verwijderd van de huidige?

'De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep' is een productie van Umami Media en de EO.

'De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep', wekelijks vanaf zondag 15 september om 9.00 uur op NPO Zapp.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers