Stefano Keizers legt feiten onder vergrootglas van absurditeit en verbazing in 'Experimensen'

zondag 20 januari 2019

Hoe verklaar je dat koppels op elkaar gaan lijken? Hebben mannen met een snor een evolutionair voordeel? Dansen politici beter dan orkestleiders en veroorzaken breakdancers minder auto-ongevallen.

Cabaretier Stefano Keizers brengt in het gloednieuwe panelprogramma 'Experimensen' elke week wetenschappelijk nieuws. Hij staat stil bij feiten, studies en onderzoeken en legt ze onder een vergrootglas van absurditeit en verbazing. In de zoektocht naar de juiste antwoorden, neemt vast panellid Maxim Hartman het op tegen een wisselend panellid. Britt Dekker, Bridget Maasland, Katja Schuurman en Irene Moors zetten elk om de beurt, hun grijze massa aan het werk.


Bij deze wetenschappelijke krachtmeting houdt wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere een oogje in het zeil. Als levende mix van Wikipedia, Google en de Encyclopædia Britannica, neemt ze samen met Stefano sterke verhalen op de korrel. Hoeveel wetenschap zit er achter een schreeuwende krantenkop? Met heldere antwoorden die niets aan het toeval overlaten, laat Anna zien dat we niet om de feiten heen kunnen.

In zijn zoektocht om feiten van fictie te scheiden, voert Stefano ook studioproeven uit. Hoe exclusief wordt wijn met een as-smaakje? Welke voorkeuren hebben geiten en kakkerlakken? Wat gebeurt er als je een groep 60-plussers indoctrineert? En daar stopt het niet, want Stefano gooit ook zijn eigen lichaam in de strijd. Hij onderzoekt de link tussen liegen en een volle blaas en ervaart de voor- en nadelen van linkshandigheid. Kan Stefano sneller leren praten en welke wetenschappelijk verantwoorde drugs verlichten zijn sociale fobie? 'Experimensen' draait om verbazing. Voor één keer wordt de wetenschap niet bekeken met een veiligheidsbril, maar met humor.

'Experimensen', vanaf maandag 21 januari, 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers