'Thuis Voor De Buis' onderzocht hoe Nederland televisie kijkt

dinsdag 26 augustus 2014

Wat zeggen mensen als ze televisie kijken? In het nieuwe RTL 4-programma 'Thuis Voor De Buis' worden vanaf woensdag 27 augustus tien zeer gemÍleerde gezinnen/stellen gevolgd, terwijl ze hun ongezouten mening geven over enkele tv-hoogtepunten van de afgelopen week.

Speciaal hiervoor heeft onderzoeksbureau GfK in opdracht van RTL een representatief onderzoek uitgevoerd onder 1.230 Nederlanders van 13 jaar en ouder. Het onderzoek had als doel inzicht te krijgen in het gedrag van de Nederlander tijdens het televisiekijken tussen 19.00 uur en 23.00 uur.


De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn:

- Jongeren praten bijna twee keer  zoveel tijdens het televisiekijken dan 65-plussers ((71% vs. 38%).
- Maar liefst 88% van de Nederlanders praat over het tv-programma wat op dat moment wordt bekeken.
- De kleding van de desbetreffende persoon op tv wordt met stip op 1 besproken. Vrouwen nemen hierbij het voortouw met maar liefst 68% versus 47% mannen.
- Ook het kapsel (vrouw 53% / man 34%), lichaam (39% vrouw / 38% man), en de make up (vrouw 36% / man 21%), hebben de volle aandacht.
- Het genre waar het meest over word gesproken tijden het kijken, is een talentenshow als 'TVOH' (23%) en het minst bij films (7%) en drama (7%).
- 46% van de 65-plussers snackt niets tijdens het tv-kijken, terwijl 57% van de jongeren het liefst chips en nootjes eet.
- Met name jongeren (59%) en vrouwen (53%) geven de voorkeur om in hun pyjama of joggingsbroek televisie te kijken.
- 42% van de Nederlanders leeft zo erg mee met wat er op tv is dat hij of zij zelfs hardop laat horen wat zijn of haar mening is, ook als men alleen in de kamer is.
- Schelden tijdens het televisiekijken komt regelmatig voor. Maar liefst 32% van de Nederlanders scheldt. Mannen schelden meer dan vrouwen  (38% vs. 27%).
- 65% van de 65-plussers valt wel eens in slaapt tijdens het televisiekijken, ongeacht het genre.
- Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat 21% zegt weleens seks te hebben tijdens het televisiekijken. Het noorden van Nederland blijft daar wat bij achter met 11%.

In 'Thuis Voor De Buis' wordt er onder andere meegekeken met  de 80-jarige tweeling Cobie en Nettie.

In 'Thuis Voor De Buis' worden kijkers gevolgd terwijl zij juist zelf televisiekijken. Iedereen houdt immers van televisiekijken én praten over televisie, en dan vooral vanaf de bank thuis waar ieders mening vooral niet onder stoelen of banken gestoken wordt...

In elke uitzending komt een vaste groep kijkers voorbij, huishoudens uit alle hoeken van de samenleving. Hoe reageren zij op de hoogtepunten van de week op tv?

'Thuis Voor De Buis' was in Engeland al een doorslaand succes, waar elke uitzending prime time op vrijdagavond miljoenen kijkers trekt, het alle belangrijke tv-prijzen wint en Twitter elke aflevering op tilt slaat.

'Thuis Voor De Buis', vanaf woensdag 27 augustus om 21.30 uur bij RTL 4.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers