Tom Egbers in nieuwe serie 'Toms Ierland' - VIDEO

vrijdag 22 november 2019

Na het succes van 'Toms Engeland' (2018) is presentator en journalist Tom Egbers nu naar Ierland afgereisd. Zijn betovergrootvader Thomas Duffy - naar wie hij is vernoemd - ontvluchtte dit land halverwege de 19e eeuw vanwege de hongersnood.

Hij vertrok naar Engeland, het buurland waarmee Ierland een pijnlijke relatie heeft.


In deze nieuwe zesdelige serie gaat Tom naar dit land met zijn wrede geschiedenis. Hij rijdt door het prachtige, mystieke landschap aan de rand van Europa, ziet een land dat duidelijk in beweging is én ontmoet mensen om van te houden. Wat vinden de Ieren van de Engelse brexit? Hoe staat het met de ooit zo almachtige katholieke kerk? In hoeverre bepaalt het verleden het Ierse heden? En wat belooft de toekomst?

Tom Egbers gaat op ontdekkingsreis in Ierland, het land van zijn voorouders, het land van Thomas Duffy.


Aflevering 1: Wie zijn de Ieren?
Eigenlijk weet Tom Egbers vrijwel niets over het land van de grootvader van zijn grootvader. In aflevering 1 maakt hij voor het eerst kennis met Ierland en zijn bevolking. Wie zijn ze eigenlijk, de Ieren? Komiek Andrew Maxwell legt aan Tom uit hoe de Ierse identiteit zich verhoudt tot de Engelse. Van radiopresentatrice Ola Majekodunmi hoort hij over het nieuwe Ierland – in het Iers. En in Belfast zoeken protestantse en katholieke scholieren naar hun gezamenlijke identiteit nu ze de Europese dreigen te verliezen.

Daarna volgen nog:

Afl. 2 (zaterdag 30 november): Noord-Ierland: tussen (London)Derry en Bangor
Afl. 3 (zaterdag 7 december): Gebroken: de katholieke kerk
Afl. 4 (zaterdag 14 december): Van hongersnood naar Keltische tijger
Afl. 5 (zaterdag 21 december): De wondere wereld van de Ierse sporten
Afl. 6 (zaterdag 28 december): De Ierse jeugd heeft de toekomst

'Toms Ierland', vanaf zaterdag 23 november elke week om 20.20 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers