Uit 8000 ingezonden verhalen winnen Ivar, Emma en Dagmar de Junior Schrijfwedstrijd

maandag 4 april 2016

Ivar Andrieu, Dagmar Blokland en Emma Kraaijvanger zijn de drie jeugdige winnaars van de Junior Schrijfwedstrijd. Afgelopen vrijdag werden zij op feestelijke wijze in hun klas verrast door juryleden Ruben Nicolai, Guido Spek en Nicolette Kluijver en kinderboekenschrijvers Paul van Loon en Manon Sikkel.

De eerste editie van de Junior Schrijfwedstrijd is door het groot aantal deelnemende kinderen en hun ingezonden verhalen een succes. Ruim 8000 verhalen werden ingestuurd. In drie leeftijdscategorieën konden de kinderen deelnemen en het verhaal van een kinderboekenschrijver afschrijven. Uit alle inzendingen koos de jury de winnende verhalen van Ivar, Dagmar en Emma.


De vijfjarige Ivar uit Bunnik maakte het verhaal af in de categorie 3–6 jaar, waarvan Vivian den Hollander het begin heeft geschreven. Zij gaf over Ivars verhaal het volgende juryrapport: 'Als je je fantasie gebruikt, kun je grappige en spannende dingen beleven. Net als Ivar deed in het verhaal Soep. Heel knap hoe hij mijn verhaal heeft afgemaakt.' Ruben Nicolai verraste Ivar afgelopen vrijdag en las in zijn klas het verhaal voor.

Dagmars verhaal sloot aan op het begin van Paul van Loon (categorie 6-9 jaar). Hij licht de keuze voor Dagmar (10 jaar, uit Oude Tonge) als winnares toe: 'Dagmar heeft een mooi, afgerond verhaal gemaakt met een prima einde. Ze heeft alle elementen uit het beginverhaal gebruikt en knap samengebracht en er zelf nog nieuwe elementen aan toegevoegd, zoals 'De eeuwenoude legende over De verschrikkelijke vier.' Paul van Loon en Guido Spek brachten Dagmar en haar klas een speciale serenade.

Emma (11) uit Zaandijk schreef het verhaal van Manon Sikkel af (categorie 9-12 jaar). 'Toen ik halverwege de enorme stapel inzendingen was, vroeg ik me af of ik wel een winnaar kon kiezen. De verhalen waren echt goed. Toch was er eentje die er bovenuit stak. Die van Emma. Ze had zoveel leuke vondsten, grappige plotwendingen en het verhaal zat zo goed in elkaar. Ik kon niet meer stoppen met lezen en dacht af en toe: oh, had ik dat maar bedacht!', aldus Manon. Jurylid Nicolette Kluijver vult aan: 'Emma is een geboren schrijfster. Als je nu al zo goed kan schrijven, belooft dat veel: een groot schrijftalent voor de toekomst!'

RTL Telekids en Telekids Boeken organiseerden deze wedstrijd samen met Stichting Lezen & Schrijven. Het doel van de wedstrijd is om basisschoolkinderen te stimuleren meer te lezen én te schrijven. De kinderen werden uitgedaagd om een verhaal af te schrijven. Niet zomaar een verhaal, maar één waarvan het begin door de bekende kinderboekenschrijvers Vivian den Hollander, Paul van Loon en Manon Sikkel is geschreven.

De winnaars verdienen met hun winnende verhaal vanzelfsprekend de roem die een debuterend auteur ten deel valt, een jaarabonnement op Telekids Boeken, een meet & greet voor hun hele klas met hun 'co-auteur' en Samsung tablets (Samsung Galaxy Tab E 9.6) voor elk kind in hun klas.

'Met deze wedstrijd laten we zien dat lezen en schrijven niet alleen heel belangrijk is, maar vooral ook heel erg leuk!', aldus H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter en erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers