Uniek sociaal experiment 'Utopia' start op 31 december

donderdag 19 december 2013

31 december is het zover: de start van 'Utopia'. Op deze dag nemen de nieuwe inwoners van Utopia hun intrek op het land. Een groep van vijftien bevlogen mensen, de pioniers van deze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel...

Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap, op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn. Ze starten hun eigen samenleving met bijna niets. Wat er gaat gebeuren kan niemand voorspellen, maar iedereen kan vanaf het eerste moment meekijken. Via sbs6.nl/utopia kan men vanaf 31 december, 24/7 'Utopia' en haar inwoners volgen. Vanaf maandag 6 januari is Utopia om 19.30 uur te zien bij SBS6.


Alles wat de inwoners hebben is een kale loods op een onbewerkt stuk land, twee koeien, 25 kippen, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon met € 25,- beltegoed en een bescheiden geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven. Naast deze strijd om te overleven en de saamhorigheid die daarvoor nodig is, voeren de inwoners iedere maand een strijd om wie er in 'Utopia' mag blijven wonen en wie de ideale leefomgeving moet verlaten en plaats moet maken voor een nieuwe inwoner. Zo worden er maandelijks drie inwoners genomineerd en beslist de nieuwe inwoner wie Utopia moet verlaten.

'Utopia' is, naast het dagelijkse televisieprogramma, vanaf 31 december 24/7 online te volgen via het unieke Utopia Platform. Door aanschaf van een Utopia paspoort word je Utopiaan en krijg je toegang tot alle live streams, polls, achtergrondinformatie en nog veel meer. De gehele maand januari kan gratis gekeken worden. Daarna kost een paspoort € 2,50 per maand. Zeer actieve Utopianen maken zelfs kans onderdeel te worden van de Elite. Zij hebben een aantal extra online mogelijkheden en een stem in het programma. Want de Elite zijn de '16de inwoner' in het stemproces.

Het is voor het eerst dat SBS6 zo'n groots opgezet programma dagelijks op de buis brengt, zegt programmadirecteur Remko van Westerloo. ''Utopia' is een heel spannend project voor de vooravond van SBS6. Het programma zou wel eens heel erg in de huidige tijdsgeest kunnen passen. De uitgangspunten zijn heel positief: het is een realityshow waarin 15 mensen worden uitgedaagd vorm te geven aan een nieuwe samenleving.'

'Utopia', vanaf 31 december te volgen op sbs6.nl/utopia. Vanaf 6 januari iedere werkdag om 19.30 uur bij SBS6. Iedere zaterdag een compilatie om 18.00 uur bij SBS6.

DOSSIER: 'Utopia' (SBS 6)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers