Vernieuwd 'NOS | NOC*NSF Sportgala' op 21 december

zaterdag 12 november 2022

Op woensdagavond 21 december worden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het 'NOS | NOC*NSF Sportgala'. Vanuit AFAS live in Amsterdam maakt de absolute top van de Nederlandse sport bekend wie zich Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van het jaar mag noemen.

Er is ook aandacht voor de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs, waarmee Nederlandse sportlegendes worden onderscheiden voor hun hele oeuvre. 


Het 'NOS | NOC*NSF Sportgala' wordt dit jaar van nieuw elan voorzien. In een inhoudelijk journalistiek programma –  ter vervanging van het gala-concept – is er volop aandacht voor de verhalen van de genomineerde sporters en coaches en de sportprestaties die zij het afgelopen jaar hebben geleverd. Nieuw is ook het presentatie-duo. Dit jaar zullen Dione de Graaff en Herman van der Zandt de genomineerde sporters en coaches in AFAS Live ontvangen.

Jaap Eden Society
Op het Sportgala wordt er een vervolg gegeven aan de vorig jaar geopende Jaap Eden Society. Dit is een gezelschap van oud-winnaars en -winnaressen van de Jaap Eden-prijs.  Zij zullen samen met de genomineerde sporters en coaches aanwezig zijn en de uitzending van kleur voorzien.

De uitzending wordt verder omlijst met muziek en terugblikken op de memorabele sport van het afgelopen jaar. Er zijn fraaie montages waarin vreugde, verdriet, ontlading en veerkracht samenkomen. Een smeltkroes van alle mooie sportmomenten die er het afgelopen jaar zijn beleefd.

Drie nieuwe vakjuryleden
Voor drie leden (Fred Buddenberg, Marc Lammers en Marije Smits) van de vakjury is de maximale zittingstermijn bereikt, zij worden daarom opgevolgd door Lisette van der Geest (journalist Algemeen Dagblad), Jelmar Bos (oud-paralympisch atleet) en Toon Gerbrands (oud-coach). Juryvoorzitter Bas van de Goor, die dit jaar aan zijn tweede termijn begint, is ontzettend blij met het toetreden van de drie nieuwe juryleden. Bas van de Goor: 'Alle drie hebben ze op verschillende fronten in de topsport hun sporen verdiend. Het is mooi dat we hun expertise aan de vakjury kunnen toevoegen.'

De samenstelling van de vakjury voor het Sportgala is als volgt: Bas van de Goor (voorzitter), Jelmar Bos, Lisette van der Geest, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Ellen van Langen, Ralf van der Rijst, Maarten van der Weijden en Ewoud van Winsen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers