Vlaanderen wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

zaterdag 17 december 2016

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Dat bleek vanavond tijdens de uitzending van het NTR-programma op NPO2. De Vlaamse prominent Kristien Bonneure en De Morgenlezer Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team dat bestond uit schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca.

De 61 deelnemers maakten in het dictee, dit jaar geschreven door A.F.Th. van der Heijden, in totaal 1138 fouten, een gemiddelde van 18 fouten. De 16 prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van 15 fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten de 14 prominenten (er was een afmelding) gemiddeld 21 fouten en de Morgenlezers hadden gemiddeld 12 fouten.


De finale werd aan Nederlandse kant behaald door schrijver Gustaaf Peek met 12 fouten en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca met 6 fouten. De Vlamingen werden in de finale vertegenwoordigd door prominent Kristien Bonneure met 13 fouten en De Morgenlezer Marco Sanders met 7 fouten.

In de finaleronde, die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, bleek het Vlaamse team het sterkst. De eerste 6 woorden werden door zowel de Vlamingen als de Nederlanders foutloos gespeld. In de shoot-out verloor Nederland uiteindelijk: Nederland spelde balalajkaspeelster i.p.v. balalaikaspeelster. De Vlaamse krantenlezer spelde het goed en haalde daarmee de overwinning binnen voor Vlaanderen.

Achtereenvolgens moesten volgende woorden worden gespeld:

1. Er is jarenlang gelobbyd om die handelsakkoorden af te sluiten.
2. Voor drie eurootjes kun je haast geen biertje meer krijgen.
3. We hebben zo-even een telefoontje gekregen van de Amerikaanse president.
4. Een gratis nummer van ons maandblad wordt je aangeboden als je onze website bezoekt.
5. Mijn vriendin is behept met een uitzonderlijk geheugen.
6. Ik heb per vergissing een stel intieme foto’s naar het hele kantoor ge-cc'd.

Shoot-out woorden
7. Jullie lijken wel een eeneiige tweeling.
8. Zou de btw ervanaf kunnen als ik geen factuur behoef?
9. Wie wil er nu trouwen met een balalaikaspeelster?

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers