De Klara's: Classical Music Awards

maandag 19 februari 2018

Voor de achtste keer worden De Klara's uitgereikt, de muziekprijzen voor al wie zich in 2017 in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek heeft laten opmerken. Voor het eerst doet Klara dat niet alleen, maar wel samen met Klarafestival.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op woensdag 14 maart om 20.00 uur in Flagey onder auspiciën van cultuurminister Sven Gatz.


Ook Bozar, Concertgebouw Brugge, deSingel en Flagey, partners van Klara en van Klarafestival, werken mee aan wat een groot feest voor de muziek en de sector wordt. Dankzij de steun van verschillende platenlabels krijgen De Klara’s de uitstraling die ze verdienen. Alle genomineerden én winnaars worden zoals het hoort op de rode loper ontvangen. Voor de muzikale invulling van de prestigieuze avond tekent Oxalys, het kamermuziekensemble dat vorig jaar een Klara voor Beste Ensemble kreeg en op 14 maart zijn 25ste verjaardag viert.

In het kader van dit nieuw hoofdstuk worden de categorieën van De Klara’s uitgebreid. Naast ‘Jonge Belofte’ worden er ook prijzen uitgereikt aan ‘Beste solist’ en ‘Beste ensemble’. Bij de cd-prijzen wordt voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen Belgische en Internationale prijzen. Naast ‘klassiek’ en ‘jazz’ wordt ook ‘wereldmuziek’ bekroond.

De Klara’s zijn in eerste instantie een blijk van waardering voor de muzikanten, een erkenning voor hun opgemerkte verdiensten in 2017. Naast het ontvangen van een trofee, krijgen de winnaars extra media-aandacht en podiumkansen.

In totaal zijn er twaalf categorieën. In de eerste drie categorieën werden telkens drie genomineerden aangeduid. Vanaf categorie vier zijn er enkel winnaars.

De Klara’s - Twaalf Categorieën

Jonge belofte van het jaar

1. Lore Binon, sopraan
2. Wies De Boevé, contrabas
3. Bram Delooze, piano, jazzpiano
 
Solist van het jaar

1. Ilse Eerens, sopraan
2. Daan Vandewalle, piano
3. Gwen Cresens, accordeon

Ensemble van het jaar

1. Het Collectief, chamber music quintet
2. Psallentes, plainchant & polyphony
3. Vox Luminis, early music ensemble

Muziekpersoonlijkheid van het jaar
Prijs Iedereen Klassiek
Klara Carrière-prijs
Beste Belgische cd Klassiek
Beste internationale cd Klassiek
Beste Belgische cd Jazz
Beste internationale cd Jazz
Beste Belgische cd World
Beste internationale cd World

Jury: Liesbet Vereertbrugghen, Marc Weyts, Chantal Pattyn (Klara), Jerry Aerts (deSingel), Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Hendrik Storme (Klarafestival), Ulrich Hauschild (Bozar Music), Gilles Ledure (Flagey).

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers