Dit najaar méér 'Music Matters' en 'Klara Live'

woensdag 28 augustus 2019
Foto: Klara - © VRT 2019

Klara zet het najaar in met een forse uitbreiding van 'Music Matters'. Olav Grondelaers maakt u van maandag tot donderdag, tijdens de lunch (12-14u), wegwijs in de actualiteit van de klassieke muziek, world en jazz.

Met vooral aandacht dus voor dat straf, jong muzikaal talent van eigen bodem, en voor het waarom muziek er voor hen toe doet! Op vrijdag en zaterdag blijft 'Klara Serveert' uw perfecte soundtrack over de middag, opgediend door Greet Samyn.


'Klara Live'
Ook 'Klara Live' ziet het groot en is er zes dagen per week. Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal volgen dus nog meer het aanbod van de grote concertzalen uit binnen- en buitenland, en zijn er ook zoveel mogelijk live bij, ook vast op zaterdag. Sylvia Broeckaert neemt de live opera's voor haar rekening.

'Villa d'Este' en 'Fidelio'
Het weekend brengt dan weer twee gloednieuwe programma’s: 'Villa d’Este' en 'Fidelio'. Zaterdagnamiddag komen architectuur en muziek samen in 'Villa d’Este'. Dit uitzonderlijke paleis in Tivoli, nabij Rome, met haar imposante zalen en tuin, vormt het poëtisch decor voor muziek die beklijft omdat er een verhaal aan vast hangt over grote muzikanten, iconische concertzalen, vergeten virtuozen, onsterfelijke én miskende composities...  If a place has a soul, it remains forever!

'Klassieke muziek en architectuur zijn twee van mij grote passies. Villa d’Este in Tivoli ademt deze twee uitingen van cultuur in al haar schoonheid. Je voelt er de geschiedenis, je hoort er letterlijk de inspiratiebronnen van mijn favoriete componist, Franz Liszt. Hij verbleef er enkele keren en componeerde er prachtige werken voor mijn instrument, de piano', zegt presentator Vincent Verelst.

'Villa d’Este is een wonderlijke plek die mijn muzikale verbeelding tart. Ik was er deze zomer voor de tweede keer. Het is een uitdaging en een eer voor een muzieksamensteller om hier iets mee te doen', aldus muzieksamensteller Greet Van ’t veld.

Met 'Fidelio' kleurt de zondagnamiddag overwegend vocaal. Sylvia Broeckaert neemt u wekelijks mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop, met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk. De zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje aan te prijzen.

'The Original Soundtrack'
Op algemeen verzoek is 'The Original Soundtrack' terug van weggeweest, deze keer op zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur. Filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys gaan opnieuw op zoek naar muziek die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten. Elke week kiezen ze een ander thema om te grasduinen in die wondere wereld van de filmmuziek. Flikken, erotiek, het weer... alles kan!

Noteer ook alvast 'The Original Soundtrack', de beste filmmuziek aller tijden op zondagnamiddag 20 oktober, voor… de beste filmmuziek aller tijden! Na FilmFest Gent en The World Soundtrack Awards neemt Cara Van der Auwera het over, met een muzikaal programma voor bij de zaterdagavond-apéro.

'Espresso'
Het ochtendprogramma 'Espresso' krijgt versterking in de persoon van Sander De Keere, naast vaste waarden Cara Van der Auwera, Sieglinde Michiel en Clara De Decker. Sander werkt daarnaast achter de schermen aan een nieuwe videoreeks 'Iedereen Klassiek' voor het gelijknamige YouTube-kanaal.

Clara Schumann, Bauhaus en Wenen
Op vrijdag 13 september eert Klara Clara Schuman die 200 jaar geleden geboren werd. In oktober en november vieren we 100 jaar Bauhaus en herdenken we de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden. Het laatste weekend van november zit de radiozender met de 'Klara Top 100' in het Radiohuis in Hasselt. En Klara sluit het jaar af met een vijfdaagse rond 'Wenen'. Oh Vienna!

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers