Het Concertgebouw en stad Brugge klaar voor lustrum-editie Klara's Iedereen Klassiek

zondag 1 oktober 2017

Met de vijfde editie van Iedereen Klassiek bieden Klara en Concertgebouw Brugge, samen met de stad Brugge en Brugge Plus opnieuw een divers, origineel ťn gratis programma voor kenners en niet-kenners van alle leeftijden.

Het Concertgebouw zet letterlijk alle deuren open voor de meest uiteenlopende vormen van klassieke muziek, maar ook in de binnenstad kan je op verschillende locaties terecht voor een unieke belevenis. Het wordt een bijzonder sterke editie, met de ene knappe - én toegankelijke - voorstelling na de andere.

Chantal Pattyn, Nethoofd Klara en Manager Cultuur VRT: 'Klara heeft een missie: Iedereen Klassiek! Omdat klassieke muziek nog altijd en zelfs almaar meer onbekend en dus onbemind is, zet Klara alles op alles om iedereen, of toch zoveel mogelijk mensen, te overtuigen van de schoonheid en de emotionele kracht van  klassieke muziek. Daarom nodigt Klara iedereen uit om gratis van klassieke muziek te komen proeven. Dat doet de radiozender samen met het Concertgebouw en alle partners in Brugge.'

Jeroen Vanacker, Artistiek directeur Concertgebouw Brugge: 'In Franstalig muziekland heeft men la Fête de la musique, wij hebben het schitterende Iedereen Klassiek! Zó vier je feest met klassieke muziek. Op 28 oktober kan je er in Brugge én op de radio niet omheen: klassieke muziek is voor velen een lichtbundel in het leven, voedsel voor hoofd en hart dat het liefst samen met anderen wordt gedegusteerd. Honderden muzikanten staan alvast klaar om er voor de duizenden bezoekers weer een spetterende editie van te maken, met dank aan Klara en de vele partners.'

Renaat Landuyt, Burgemeester Brugge: 'Brugge heeft als muziekstad zowat alle muzikale stijlen in huis. Onze toonaangevende instellingen en initiatieven zoals het Concertgebouw, Anima Eterna Brugge, het Cultuurcentrum, MAfestival, Moods!, KAAP, Cactus Muziekcentrum, muziekbiënnale B Major!…  zijn hiervan het levende bewijs. Iedereen Klassiek is intussen een vaste waarde op de Brugse cultuurkalender. Voor het vijfde jaar op rij laat Iedereen Klassiek Bruggeling en bezoeker op een laagdrempelige manier kennismaken met het klassieke muziekrepertoire. Een uitgelezen kans om onze prachtige stad op een muzikale manier te ontdekken!'

Hilde Decleer, Schepen van Lokale Economie: 'Ook de Brugse winkeliers zijn opnieuw erg enthousiast, om in het kader van Iedereen Klassiek hun etalages in het teken van muziek aan te kleden. Bijzonder fijn ook dat Handmade in Brugge mee op de kar van Iedereen Klassiek springt, en in de Makersrepubliek een instrumentenbouwer aan het werk laat, die z’n muziekinstrumenten uit nieuwe materialen maakt.'

Deze aanraders staan alvast op het programma:

Zot van Bach. Voor de vijfde keer op rij zingen we koralen van Bach, met héél veel zangers. Bart Van Reyn dirigeert de Johannespassie in zakformaat voor koorzangers, individuele zangers en luisterende liefhebbers.

De Vier Jaargetijden van Vivaldi is een van de bekendste klassieke stukken. De Britse componist en muzikant Max Richter zette de partituur naar zijn hand met Vivaldi's Four Seasons Recomposed. De cineast Dimitri Sterkens maakte bij deze verfrissende  muziek een film. Koningin Elisabethwedstijd-finalist Lorenzo Gatto speelt de solopartij met begeleiding van the Young Belgian Strings.

Presentator-pianist Thomas Vanderveken gaf zichzelf een jaar tijd om het Pianoconcerto van Grieg in te studeren. Hij daagde ook andere amateurmuzikanten uit om hetzelfde te doen, maar met een ander muziekstuk onder het motto 'Speel het hard'. De 10 finalisten (uit een selectie van 300) spelen op Iedereen Klassiek voor een professionele jury. Op het einde van de dag weten we wie met Thomas op 7 december het podium op mag in de Bijloke in Gent.

Mark Erkens, intussen wereldbekend in Vlaanderen door zijn tussenkomsten in 'Culture Club',  geeft al meer dan 20 jaar fantastische en meeslepende conferences over klassieke muziek. Nu ook op Iedereen Klassiek.

Peter en De Wolf is een tijdloos muzikaal sprookje. De zinnenprikkelende muziek vertelt vaak nog meer dan het verhaal. Oxalys speelt Prokofjevs meeslepende muziek als live soundtrack bij een Oscarwinnende stop-motion animatiefilm.

Brussels Philharmonic neemt ons met dirigent en violist Diego Matheuz van New York naar Buenos Aires tijdens 'een korte rit in een snelle bak'. Met muziek van Piazolla en Dvořák.

Ook de hele binnenstad bruist van de muziek. Zefiro Torna maakt enkele cafés onveilig met drinkliederen van grootmeester Orlandus Lassus.

In de Makersrepubliek laat instrumentenbouwer Tim Duerinck het potentieel van instrumenten in piepschuim, carbon of glasvezel horen met een echte soundtasting.

Daarnaast nemen vijf fanfares en harmonieën langs vier stadpoorten op schalkse wijze Brugge in. Met een grandioos slotakkoord, en versterkt door de beiaard, wordt de overwinning gevierd met een vredevol Te Deum.

Glanzende zwarte en witte pianotoetsen... geen mens ontsnapt aan de verleiding om er even op te spelen. Vijf buffetpiano's staan verspreid over de stad, klaar om gestreeld te worden door de passerende leek, beginner of virtuoos.

Ook dit jaar worden de Brugse handelszaken uitgedaagd om hun etalage in een Iedereen Klassiek-jasje te steken.

Wie er niet of niet heel de dag bij kan zijn, hoeft niets te missen. Cara Van Der Auwera, Pat Donnez en Katelijne Boon presenteren van 10 tot 20 uur live vanuit de Foyer Parterre van het Concertgebouw en begeleiden de luisteraars door de drukke dag.

Tot 28 oktober neemt Sander De Keere ons nog elke week mee in de wondere wereld van de klassieke muziek met een nieuw verhaal op radio en op het YouTube-kanaal 'Iedereen Klassiek'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers