Jazz Middelheim viert vijftigste verjaardag

dinsdag 30 april 2019

Voor haar vijftigste editie pakt Jazz Middelheim deze zomer uit met verschillende levende legenden die er intussen kind aan huis zijn, onder wie Charles Lloyd, Joe Lovano, Kenny Werner en Enrico Rava. Die laatste komt trouwens zelf ook een verjaardag vieren – Rava wordt tachtig in augustus.

Slam poet Saul Williams en saxofonist David Murray bewijzen samen dat je niet groen achter je oren moet zijn om jazzgrenzen te verleggen. Al krijgen ze daarvoor tijdens het festival ook wel de nodige hulp van jonge wolven als Nubya Garcia, Benny Sings en Ambrose Akinmusire. Ambrose Akinmusire is dit jaar ook 'artist in residence' van het festival.


Tot slot zijn er ook nog heel wat Belgische muzikanten te beluisteren op Jazz Middelheim, onder wie De Beren Gieren, WWWater en STUFF. STUFF is de band rond drummer Lander Gyselinck, hij zal daarnaast ook met LABtrio en het gelegenheidsproject BeraadGeslagen & BondGenoten optreden. Zaterdag 17 augustus werd trouwens volledig gecureerd door BeraadGeslagen, het verbond van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger.

'Jazz Middelheim is altijd de sterkhouder van de Belgische jazz geweest. Door te investeren in jong talent, wil het dat ook de volgende vijftig jaar blijven.' - Bertrand Flamang, directeur Jazz Middelheim

Klara op Jazz Middelheim
Maak ook thuis en op vakantie Jazz Middelheim mee vanop de eerste rij. Klara zendt alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast zijn er gesprekken met zowat alle artiesten door Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe. Op Klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers ook terecht voor video’s, interviews en sneak peeks van de backstage en de Club Stage.

Meer jazz is er deze zomer op Klara met Lies Steppe. Op zondagavond nodigt ze gasten uit zoals Dré Pallemaerts, Rudy Trouvé, Peter Jacquemyn en Maaike Wuyts. Een aantal favoriete (jazz)platen zijn het vertrekpunt voor een gesprek in 'My Favorite Things'. De meest legendarische jazzartiesten hoort u van maandag tot zaterdag in het programma 'All That Jazz'.

'Jazz zit in het DNA van Klara. Het is fantastisch om te zien hoe de jazzscène in ons land zo’n talenten de wereld instuurt. Klara volgt de evoluties op de voet op. Dus zijn we ook op alle fronten en met man, vrouw en macht aanwezig op het fijnste festival van de zomer: Jazz Middelheim!' - Chantal Pattyn, nethoofd Klara

Jazz Middelheim op radio Klara: donderdag 15 tot zaterdag 17 augustus van 16.00 tot middernacht. Zondag 18 augustus van 13.00 tot 22.00 uur.

'My Favorite Things': elke zondag van 30 juni tot 1 september van 20.00 tot 23.00 uur.
'All That Jazz': van maandag tot zaterdag van 22.00 tot 23.00 uur.

50 jaar geleden
Jazz Middelheim is een van de oudste jazzfestivals van België. Het festival werd op 17 mei 1969 opgericht als een omroepfestival van de VRT, toen nog de BRT Radio (door onder meer wijlen Elias Gistelinck). Als eerste festivallocatie figureerde Park Middelheim waaraan het festival zijn naam ontleende. In 1973 verhuisde het festival naar de overkant, in Park den Brandt van waar het een uitstekende reputatie opbouwde in binnen- en buitenland.

Het hart van het festival klopt nog altijd overtuigd onregelmatig; van big band over acid naar avant-garde. Alleen de namen op de affiche zijn in de loop der jaren iets groter geworden. Zeker sinds 2007, toen zowel de stad Antwerpen als de vzw Jazz en Muziek, mee in het verhaal stapten.

Praktische informatie
Jazz Middelheim, Park Den Brandt, Antwerpen, Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019

Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Donderdag 15 augustus 2019

MAIN STAGE

Ambrose Akinmusire ‘Origami Harvest’
David Murray Quartet feat. Saul Williams

Vrijdag 16 augustus 2019

MAIN STAGE

Enrico Rava ‘80th Birthday’
Charles Lloyd ‘Kindred Spirits’
Kenny Werner Quartet
Eric Legnini ‘Tribute to Les McCann’

CLUB STAGE (Anneleen Boehme)

Grand Picture Palace
Ara Sextet
Yskan
Anneleen Boehme / Bojan Z / Pol Belardi

Zaterdag 17 augustus 2019

MAIN STAGE

STUFF.
Nubya Garcia
Ambrose Akinmusire ‘Mae Mae’
De Beren Gieren

CLUB STAGE (BeraadGeslagen)

BeraadGeslagen & BondGenoten
WWWater
Benny Sings

Zondag 18 augustus 2019

MAIN STAGE

Joe Lovano Tapestry Trio
Studenten Koninklijk Conseratorium Antwerpen met Ambrose Akinmusire

CLUB STAGE (Manuel Hermia)

Ambrose Akinmusire Quartet
Bahdja
Orchestra Nazionale della Luna
Hermia / Darrifourq / Florent

Dagtickets & meerdagenpassen via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.

Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers