Radio 2 Limburg zendt uit vanuit een varende luchtballon

dinsdag 17 april 2018
Foto: Radio 2 - © VRT 2018

De grootste familie van Radio 2 wordt voor één dag de hoogste familie in Limburg. Radio 2 Limburg-presentator Daan Masset gaat met zijn radiostudio van de grond!

Als de weergoden Vlaanderen goed gezind blijven, wordt het programma 'Start je Dag' van Radio 2 Limburg op woensdag 18 april vanuit een varende luchtballon uitgezonden. Een technisch huzarenstukje, want nog nooit werd er in België een volledig radioprogramma live vanuit een luchtballon gemaakt. Weerman Eric Goyvaerts stijgt mee op en brengt het weer vanuit de lucht, dichtbij de bron.

Daan stijgt op na 6 uur en brengt tot 8 uur 'Start je Dag' varend over Limburg, tussen de 100 en 300 meter hoogte. Welke route de ballon zal volgen, en waar hij zal opstijgen, is volledig afhankelijk van het weer en de wind.

Technisch huzarenstukje
'Start je Dag' trekt er wel vaker op uit. Daan presenteerde eerder al vanuit een kerk, op een schachtbok en vanop een boot. Deze keer neemt de locatie andere - en vooral hogere - proporties aan. Bovendien is radio maken vanuit een varende luchtballon niet evident. Kris Houtmeyers van Step In Balloons vaart al meer dan twintig jaar met luchtballons en werkt graag mee aan deze unieke radiouitzending.

Daan Masset, Radio 2-presentator: 'Het is de allereerste keer dat een volledig programma vanuit een luchtballon wordt uitgezonden in België. Kabels kunnen vanzelfsprekend niet. Dat zou verkeerd aflopen! We moeten alles draadloos doen en daarom hebben een heleboel collega's van VRT Innovatie en VRT Sandbox mee geholpen om deze unieke radio-uitzending waar te kunnen maken.'

Tim Winters (VRT Radiocontinuiteit en ondersteuning): 'Wanneer Radio 2 op locatie uitzendt, nemen zij steeds zware kisten aan materiaal mee om een studio op te bouwen. In een luchtballon zou dit al snel de hele mand innemen. Daarom nemen we een volledig nieuw systeem mee, ontwikkeld door het jonge bedrijfje One Hertz in samenwerking met VRT Sandbox. Dat systeem bestaat uit een tablet met de nodige software en componenten waarmee Daan een volledige radioshow kan maken: compact, licht en gemakkelijk in gebruik. Ideaal dus voor radiouitzendingen op alle mogelijke locaties.'

Wedstrijd
Door gewicht- en plaatsbeperking kunnen er geen luisteraars mee met de ballonvaart. De familiezender organiseert wel een wedstrijd: wie kan raden waar de ballon zal landen, maakt kans op een duoticket voor een ballonvaart.

Volg het live
De hele uitzending is live te volgen on air en online. Er worden live beelden gestreamd op radio2.be/limburg en op de Facebook-pagina van Radio 2 Limburg.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers