Grensoverschrijdend gedrag Matthijs van Nieuwkerk erger dan gedacht

vrijdag 2 februari 2024
Foto: VTM - © DPG Media 2021

Donderdag heeft een speciale onderzoekscommissie haar rapport voorgesteld. Ze deed de voorbije maanden uitgebreid onderzoek naar de aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

In eerste instantie werd van Nieuwkerk bij de publieke omroep BNNVARA aan de kant geschoven nadat er meldingen waren gemaakt van verbaal grensoverschrijdend gedrag. Maar uit gesprekken die de omroep nu had met goed 120 oud-medewerkers blijken ook verhalen aan de oppervlakte gekomen te zijn over fysiek en zelfs seksueel wangedrag. Zo zou achter de schermen een man over de tafel getrokken zijn en een tegen de muur gekwakt. Ook zou een vrouw met wie van Nieuwkerk een affaire had 20.000 euro gekregen hebben toen ze vertrok, dat schrijft het Nederlandse AD.


Matthijs van Nieuwkerk heeft kort zelf gereageerd op het rapport. Hij vindt de aantijgingen 'verbijsterend' en geeft aan dat hij 'zich niet erkent in de beschuldigingen'. Ook RTL Nederland, de nieuwe werkgever van van Nieuwkerk, kwam met een reactie. Die stelt dat 'er bij Van Nieuwkerk een nieuw bewustzijn' ontstaan is over zijn rol en gedrag. 'Nu is het tijd dat hij met die nieuwe inzichten weer aan de slag kan als presentator.'

In principe komt van Nieuwkerk in april weer op het scherm bij RTL, maar experten twijfelen eraan of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. 'RTL zal Van Nieuwkerk wel aan boord houden, maar het lijkt niet onverstandig om hem nog wat langer aan de zijlijn te houden. Matthijs van Nieuwkerk pas tegen het einde van het jaar terug naar de voorgrond brengen, is misschien een beter idee', zo klinkt het bij diverse bronnen binnen de Nederlandse tv-wereld.

Bron: AD, RTL, eigen bericht

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers