Ontdek deze nieuwe aflevering van 'True Crime Belgium' op Streamz

donderdag 11 april 2024
Foto: © Streamz 2024

Elke maand neemt 'True Crime Belgium' een nieuw misdaadverhaal onder de loep. De nieuwste aflevering vertelt de zaak rond Pieter Ceulen, een Nederlander die in Antwerpen verbleef, die gekend staat als één van de gevaarlijkste pedoseksuelen van ons land.

Ceulen werd in maart 2016 veroordeeld tot 19 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling. Dat betekent dat hij na het uitzitten van zijn straf nog 15 jaar onder controle van de strafuitvoeringsrechtbank staat. De zwaarste uitspraak in jaren in een Belgische zedenzaak. Hij tekende meteen beroep aan en de straf werd ook in beroep bevestigd. Op 28 april 2023, na 7 jaar in de cel, wordt hij vervroegd vrijgelaten. Bekijk deze nieuwe aflevering vanaf 11 april 2024 op Streamz.



Vijftien jaar lang leidde Ceulen een dubbelleven. Naar de buitenwereld toe was hij een succesvol zaken- en familieman die aan liefdadigheid deed, maar al die tijd hield hij er een geheim en vooral strafbaar leven op na. Hij had maar liefst 750 gigabyte aan kinderporno in zijn bezit, een archief van bijna 400.000 foto’s en filmpjes. En het bleef niet bij verzamelen alleen. Toen de speurders zijn in beslag genomen materiaal bekeken, ontdekten ze dat hij ook zélf video's maakte van kindermisbruik. Dat deed hij online, maar hij reisde ook naar de Filipijnen en Cambodja waar hij zelf video's maakte. In Cambodja gaf hij financiële ondersteuning aan een weeshuis, waar hij ook drie meisjes en een jongen adopteerde. Van die meisjes werden naaktfoto's in zijn bezit ontdekt en het hof acht het bewezen dat hij één van hen ook verkracht heeft.

In januari 2012 kwam zijn geheime leven aan het licht en kreeg hij de zwaarste uitspraak in jaren in een Belgische zedenzaak: hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor 15 jaar. Zijn onmiddelijke aanhouding werd geëist en Interpol werd ingeschakeld want hij was voor de uitspraak gevlucht naar Cambodja. Op 11 maart 2016 gaf hij zichzelf uiteindelijk aan bij de politie in de hoofdstad van Cambodja en werd hij uitgeleverd aan België. Hij tekende meteen beroep aan omdat hij zijn straf naar eigen zeggen te hoog vond en het bewijsmateriaal op onrechtmatige manier verkregen zou zijn. In november 2016 werd hij in beroep opnieuw veroordeeld tot 19 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling.

Op 28 april 2023 wordt Pieter Ceulen voorwaardelijk vrijgelaten door de strafuitvoeringsrechtbank van Gent met 18 strikte voorwaarden. Zowel de psychosociale dienst als de psychiater van de gevangenis alsook de deskundigen die door de verdediging van Pieter Ceulen werden aangesteld, komen tot het besluit “dat het risico op het plegen van nieuwe feiten laag is en dat een ambulante behandeling voldoende garanties biedt”. Sindsdien woont hij in Nederland, waar hij psychiatrische begeleid dient te worden, dagtherapie moet volgen in een gespecialiseerde instelling, een contactverbod heeft met minderjarigen en hij enkel Nederland mag verlaten om voor de Gentse strafuitvoeringsrechtbank te verschijnen. Dit zijn slechts enkele van de voorwaarden, waaronder hij vandaag op vrije voeten leeft.

'True Crime Belgium' is een crime docureeks met Belgische misdaadverhalen, waarvan de harde realiteit de fictie overtreft. Als kijker zit je op de eerste rij: de makers konden op journalistieke wijze de hand leggen op authentiek gerechtelijk foto- en videomateriaal dat voor het eerst zal getoond worden in deze reeks.

'True Crime Belgium' is een productie van Lecter Scripted & Docu voor Streamz en Play Media. Aimée Van Meensel is de showrunner. De nieuwe aflevering 'True Crime Belgium: Pedoseksueel op Vrije Voeten?' is vanaf 11 april te zien op Streamz. Later op Play4.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers