'Belga Sport' over de comeback van Freddy Maertens in 1981

zondag 3 april 2011

Op maandag 4 april, de dag na de Ronde van Vlaanderen, reconstrueert 'Belga Sport' de onwaarschijnlijke terugkeer van Freddy Maertens aan de kop van het wielerpeloton, nu 30 jaar geleden, in de zomer van 1981, na enkele compleet mislukte seizoenen.

Vlaanderen is dezer dagen weer zot van het wielrennen. Maar is het ooit anders geweest? Halverwege de jaren zeventig heerst Freddy Maertens als 'een nieuwe Merckx' over het peloton. Hij is de koning van de spurt en wint waar en wanneer hij wil. In 1976 onderstreept hij zijn dominantie door op het WK in Italië thuisrijder Francesco Moser te verslaan.


Ook de Ronde van Italië van '77 lijkt op een triomftocht uit te draaien, maar op het autocircuit in Mugello komt hij in volle spurt zwaar ten val en breekt zijn pols. Van dan af gaat zijn carrière in dalende lijn. Bovendien krijgt hij grote financiële zorgen. Maertens raakt langzaam op de dool en eind 1980 is hij zo goed als renner af.

Tot er plots een oude bekende opduikt: Lomme Driessens, de flamboyante ploegleider uit zijn gloriejaren. Hij gelooft nog steeds in het talent van Freddy en wil van hem terug een renner maken. Niemand geeft een cent voor hun kansen, tot in de Tour het wonder geschiedt: Maertens sprint in de eerste rit meteen naar de zege. Een toevalstreffer zo heet het, maar Freddy wint in totaal vijf ritten én de groene trui.

De verrijzenis is een feit, maar het echte mirakel moet dan nog volgen. Op het wereldkampioenschap in Praag neemt Freddy definitief wraak op al wie hem heeft afgeschreven.

'Belga Sport' reconstrueert de onwaarschijnlijke stunt van een groot kampioen die al te vaak verguisd werd, maar wiens palmares nog steeds de verbeelding spreekt. Met getuigenissen van Michel Pollentier, Roger De Vlaeminck, Francesco Moser, Beppe Saronni, Bernard Hinault, Noël Demeulenaere en vanzelfsprekend Carinne Maertens, Freddy's vrouw, zonder wie het er allemaal heel anders had uitgezien.

'Freddy Maertens. De Comeback' is een documentaire van Joost Vandensande en Guillaume Graux.

'Belga Sport – Freddy Maertens. De Comeback', maandag 4 april om 21.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers