'Pano: Uitgezet wild' woensdag op VRT 1

dinsdag 12 december 2023
Foto: © VRT NWS 2023

De jacht in Vlaanderen is strikt gereglementeerd. Dieren kweken en uitzetten puur om er op te jagen is al meer dan dertig jaar verboden. En toch gebeurt het.

Niels Gys nodig ons uit in zijn tuin: 'Een dikke maand voor de start van het jachtseizoen, verschijnen ze en komen, tam als ze zijn, gewoon uit onze hand eten. Geen idee van waar ze komen, maar elk jaar duiken ze op, vanuit het niets.' Afgelopen herfst komen we op veel plekken waar we naast fazanten ook nog patrijzen en eenden zien, zo tam als kippen en we treffen voedertonnen aan in volle natuur.


Van waar komen deze dieren? 'Pano' onderzoekt: hoe makkelijk is het om in Vlaanderen jachtwild te kopen om uit te zetten?

De meerderheid van de jagers doet niet mee aan dit soort van praktijken. We gaan mee jagen met Guy die het illegaal uitzetten van dieren zelfs streng veroordeelt: 'Je hebt jagen en schieten, dat zijn twee verschillende dingen.'

Uitzonderlijk mogen de reporters mee met de natuurinspectie, die dit jaar al 6 jachtgebieden liet afsluiten vanwege het illegaal uitzetten van wild om op te schieten. De handhaving lijkt niet makkelijk: 'Je moet op heterdaad betrappen. Dus moet je op de juiste plaats op het juiste tijdstip zijn. Soms heb je maar 5 tot 10 minuten de tijd.' Het doet vermoeden dat de officiële cijfers, slechts het tipje van de ijsberg zijn.

Een reportage van Vincent Verelst en Laura Niclaes
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

'Pano: Uitgezet wild', woensdag 13 december om 21.30 uur op VRT 1 en in de app van VRT NWS.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Flikken Maastricht' (AVROTROS)

Voor de deur van De Ponti wordt het stoffelijk overschot van een jongeman gevonden die op dezelfde manier is omgebracht als een eerder slachtoffer. Wolfs heeft ontdekt dat de jongen waartegen hij Nico beschermde de zoon van een beruchte Amsterdamse crimineel is. Wanneer daarna Nico verdwijnt, vermoeden Wolfs en Eva dat Nico door deze Ben Swart ontvoerd is. Ze gaan naar Amsterdam om Nico te bevrijden. Romeo en Marion krijgen te maken met een drugshandelaar die is aangevallen met een koevoet. De voornaamste verdachte is een jongen die door hem gedwongen wordt te dealen. Deze jongen blijkt echter een alibi te hebben.

'Flikken Maastricht', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers