'Pano' woensdag over sepsis

dinsdag 21 november 2023
Foto: © VRT NWS 2023

Sepsis is een ernstige aandoening die iedereen kan krijgen, maar bijna niemand kent het. Je krijgt sepsis meestal na een infectie.

'Het is een totaal uit de hand gelopen reactie van ons lichaam op een ernstige infectie. Sepsis is een echte killer', zegt infectiologe Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen. Pano onderzoekt hoe het zit met de aanpak van sepsis op alle niveaus van onze gezondheidszorg.


Bij Ilse werd sepsis te laat opgemerkt, haar benen moesten worden geamputeerd. 'Waarom is er niet sneller gereageerd terwijl ik alle symptomen van sepsis had?', vraagt ze zich na al die jaren nog altijd af.

Ook Nancy blijft verweesd achter. Zij verloor haar kerngezonde 17-jarige zoon Arno op enkele uren tijd. 'Sepsis is voor mij een sluipmoordenaar. We zijn gewoon in snelheid gepakt.'

Omdat snel reageren zo cruciaal is, roepen experten op voor meer bewustwording bij het grote publiek, maar ook bij artsen en verpleegkundigen.

Onze gezondheidszorg is uitmuntend. 'Maar wat sepsis betreft kan het beter', zegt ook Jan De Waele, arts op de afdeling Intensieve Zorgen in het UZ Gent.

Reportage: Peter Brems en Mieke Fauconnier
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

'Pano: Kwaad bloed', woensdag 22 november om 21.40 uur op VRT 1 en in de app van VRT NWS.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Radar' (AVROTROS)

Koken is gevaarlijker dan je denkt. - Wat betekent de compensatie van ASR voor alle woekerpolisgedupeerden? - Het werk van een sjoemelkaakchirurg. - Onduidelijkheid over wachttijd aanvullende verzekering orthodontie.

'Radar', om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers