Reportage over onhandelbare kinderen in 'Telefacts Zomer'

maandag 28 juli 2014

Uit wereldwijd onderzoekt blijkt dat 7% van alle kinderen ADHD heeft, een gedragsstoornis waarbij ze constant impulsen krijgen en in stress leven.

Toch wordt de diagnose in veel meer gevallen gesteld en wordt er even snel naar medicatie gegrepen. De Australische professor Mark Dadds gelooft dat het anders kan en steekt zijn nek uit.


'Telefacts Zomer' brengt een tweeluik over vijf onhandelbare kinderen, die samen met hun ouders een intensieve therapie volgen bij professor Dadds. In het eerste deel van de van de therapie -en van de reportage- ligt de focus op de grondige observatie van de kinderen om een zo nauwkeurig mogelijke diagnose te stellen. Want een kind dat de kenmerken van ADHD vertoont, heeft volgens de professor niet noodzakelijk de stoornis.

Emma en Ryan maken zich zorgen over hun zoontje Seth. Hij kan zich niet beheersen, niet concentreren en kent gewoonweg nooit rust. Voor Ryan is het gedrag van Seth herkenbaar, want op zijn zevende kreeg hij zelf het etiket ADHD en slikte medicijnen tot zijn zestiende. Bij de ouders zit de schrik er in dat Seth ADHD geërfd heeft.

Corey is zeven jaar en hij terroriseert zijn gezin. 'We hebben alles geprobeerd om Corey te helpen: gedragstherapie, neurologie, geen melk, geen tarwe,... echt alles. Maar niets helpt', vertelt zijn moeder Kathryn. Zij heeft haar carrière opgegeven om Corey thuisonderwijs te geven, omdat hij op school de andere kinderen met zijn potlood stak en hun werk kapot scheurde.

Dezelfde situatie in het gezin van Darell en Janine, alleen is het daar twee keer zo erg. Niet alleen dochter Emily heeft ADHD, ook zesjarig broertje Samuel heeft de stoornis. 'We hebben vier kinderen, maar Emily en Samuel zetten het gezin zo op stelten dat het onleefbaar wordt.'

Professor Mark Dadds van de universiteit van New South Wales in Australië heeft een speciaal begeleidingsprogramma van negen weken opgesteld voor kinderen én hun ouders. 'We stellen eerst een zo nauwkeurig mogelijke diagnose. Niet elk gedragsgestoord kind heeft ADHD, bijvoorbeeld. Bij de behandeling ligt de focus altijd op een intensieve training van de ouders, eventueel in combinatie met medicatie', aldus professor Dadds.

In de reportage filmen de ouders zelf hun kinderen op de meest kritieke momenten. Dat zorgt voor realistische, maar ook schrijnende beelden.

'Telefacts Zomer', dinsdag 29 juli om 22.00 uur op VTM.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Voor het eerst in de 'Ik Vertrek'-geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk treffen we Laurens en Brigitte in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt, als het goed is, in Spanje. Hier willen ze retreatprogramma's opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen. Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen.

'Ik Vertrek', om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers