Van Rossem evolueert van beursgoeroe naar oplichter, met politiek als laatste redmiddel

woensdag 4 oktober 2023
Foto: VTM - © DPG Media 2023

Op donderdag 5 oktober graaft de docureeks 'Van Rossem' verder in het leven van excentriekeling Jean-Pierre Van Rossem. Tv-coryfee Bart Peeters, vriend Herman Brusselmans, financieel journalist Ludwig Verduyn en communicatiestrateeg Joris Mateusen belichten het intellect van Van Rossem en schetsen hoe het schrijven van 80 thesissen en 7 doctoraten tegen betaling uiteindelijk in oplichting uitmondde.

'Hij was een geniale schrijver', legt Verduyn uit. 'Dat heeft hem in aanraking gebracht met rijkere kringen en zijn Moneytron-concept gemaakt. Het was te vergelijken met een klassiek oplichtingssysteem waarbij je het geld van de ene belegger gebruikt om de andere terug te betalen, maar waarbij je altijd een stuk te kort hebt. Dan ontploft de zaak.'


Terwijl Van Rossem zich ontpopt als zelfverklaarde ‘beursgoeroe’, gaat zijn echtgenote Nicole ten onder aan zijn overspel. Zoon Nicolas getuigt over haar drank- en drugsmisbruik dat een tragische afloop kende. In de aanloop naar een derde, gemediatiseerd huwelijk belandt Van Rossem in de gevangenis. Hij gaat in de politiek en richt zijn partij R.O.S.S.E.M. op. 'Vooral voor de parlementaire onschendbaarheid, om niet in de bak te geraken', licht vriend en kunstenaar Olivier Ameye toe.

'Opeens ding dong, Van Rossem hier', vertelt Goedele Liekens. 'Hij vroeg of ik wilde opkomen voor zijn partij. Je verdient zoveel en krijgt zoveel onkostenvergoeding, dat waren zijn argumenten. Ik was toen leading lady bij VTM en één van de best betaalde tv-mensen van Vlaanderen. Dus ik weigerde, vooral uit angst voor onnodige controverse. De relschopperij om de relschopperij.' Ook Herman Brusselmans kreeg een aanbod: 'Hij had mensen nodig en ik wilde dat niet. Ik ben vaak gevraagd om aan politiek te doen, de VLD heeft me ook nog gevraagd. Zijn programma was een halve grap. Hij had een paar slogans waarvan ik zei: 'Dit slaat nergens op als je het au sérieux wil nemen'. Maar dat wilde hij niet.'


'Van Rossem', donderdag 5 oktober om 21.45 uur bij VTM.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers