'2Doc IDFA Primeur: Al Wat Je Ziet' bij de VPRO

dinsdag 22 november 2022

Wat als je van de een op de andere dag niet meer wordt gezien, maar wel  wordt bekeken? En hoe is het om opeens in een nieuwe wereld te belanden waar  niks meer klopt? 'All You See' ('Al Wat Je Ziet') van regisseur Niki Padidar is de openingsfilm van de 35ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en is de week na het festival al op tv te zien bij de VPRO.

Door de ogen van vier hoofdpersonen laat filmmaker Niki Padidar op een pijnlijke en humoristische manier zien hoe die het nieuwe leven in Nederland, waar ze dagelijks ongewild reacties oproepen, ervaren. De blik die op hen is gericht verandert geleidelijk wie zij zijn.  Door de vervreemding ontstaat een nieuwe versie van ze, die zij zelf niet herkennen. Alleen zijzelf weten nog wie zij ooit zijn geweest.


Maar dan draaien de rollen in de film om. De hoofdpersonen gaan terugkijken. Langzaam wordt het publiek zich bewust van zijn eigen blik en voelt het zich steeds meer de bekekene… Wat doet de blik van een ander met je? Ben je dan nog wie je was of wie je bent geworden?

In deze film onderzoekt Padidar visueel wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen, en verbeeldt zij de vervreemding die dat oproept.

Niki Padidar: 'Doordat ik in Nederland, Iran en de VS heb gewoond en steeds in een andere wereld terechtkwam, heb ik in allerlei verschillende posities gezeten. Van rijk naar arm, van de norm naar de ander en van gezien tot bekeken. Op elke plek denken we dat onze eigen blik de enige juiste is. En wijzen we alles af, wat afwijkt. Ik heb ontdekt dat er altijd verschillende versies van de waarheid naast elkaar bestaan en dat je jezelf pas kunt ontwikkelen als je bereid bent je eigen versie in twijfel te trekken.'

Over de maker
Niki Padidar is een Iraans-Nederlandse filmmaker. Haar debuutdocumentaire Ninnoc (2015) won zeven internationale prijzen, waaronder op prestigieuze filmfestivals als het IDFA en de Berlinale. Ook schreef ze het seksuele voorlichtingsboek Dokter Corrie geeft antwoord. Met haar verhalen hoopt ze kijkers te verrassen, te verwarren en hen aan hun eigen versie van de werkelijkheid te doen twijfelen.

Al wat je ziet is geproduceerd door mint film office in coproductie met de VPRO. De documentaire kwam tot stand met steun van het Mediafonds, NPO-fonds, het Filmfonds en het VEVAM fonds.

'2Doc IDFA Primeur: Al Wat Je Ziet', woensdag 23 november om 22.35 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers