Nieuwe MAX-podcast 'Over de Muur' bij Omroep MAX

maandag 4 november 2024
Foto: © Omroep MAX 2022

Precies honderd jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten.

Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. Vanaf vandaag is de zesdelige MAX-podcastserie 'Over de Muur' te horen op NPO Luister en de populaire podcastplatforms.
De verwachting was dat in 1989 de spanningen tussen Oost- en West-Duitsland zouden verdwijnen, maar dat is niet gebeurd. Integendeel, door de oorlog in Oekraïne is die spanning wereldwijd weer opgelaaid. De val van de Muur was het einde van een tijdperk waarin ook Nederland een bijzondere rol speelde. Zo dreef Nederland handel met de Duitse Democratische Republiek (DDR) en onderhielden Nederlandse kerken veel contact met Oost-Duitse gezinnen.


De zoektocht
Journalist Ulrike Nagel maakte het einde van het communisme van heel dichtbij mee. Ze is opgegroeid in Oost-Duitsland (toenmalige DDR) en was tien jaar oud toen de Muur viel. Ulrike woont nu vijftien jaar in Nederland en vraagt zich steeds vaker af hoe het haar gevormd heeft in haar dagelijks bestaan.

In 'Over de Muur' gaat Ulrike op zoek naar de rol die Nederland speelde in de militaristische staat. Welke invloed had Nederland op de Koude Oorlog? Wat was hiervan te merken in Nederland? Tijdens de gesprekken met oud-klasgenoten komt ter sprake dat je nooit weet wie je kon vertrouwen. Ulrike vraagt zich steeds vaker af welke rol haar familie speelde in Oost-Duitsland. Hadden zij ook contact met de Stasi, de spionagedienst die ervoor moest zorgen dat mensen niet zouden vluchten? Verder gaat Ulrike langs bij het DDR Museum in Monnickendam, waar eigenaar Friso de Zeeuw haar door zijn collectie terugbrengt naar het Duitsland uit de jaren 70 en 80. Ook brengt Ulrike een bezoek aan het standbeeld van Lenin in het Groningse Tjuchem.

'Nederland in de wereldgeschiedenis'
De podcast 'Over de Muur' maakt deel uit van de MAX-podcastserie 'Nederland in de wereldgeschiedenis'. In deze serie nemen de makers op een verhalende manier luisteraars mee naar momenten in de geschiedenis waarbij Nederland een bepalende rol had. Elk seizoen staat de rol van Nederland in een andere periode centraal. Na de eerste reeks Nederland en de apartheid, volgt nu de tweede reeks: 'Over de Muur'.

'Over de Muur', vanaf maandag 4 november te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en wekelijks nieuwe afleveringen op de podcastplatforms.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Op zijn 52e verjaardag vraagt Rogier zich af of hij alles uit het leven heeft gehaald. Tijd voor actie. Als negenjarig jongetje droomde Rogier al van een zelfgebouwd orgel van zingende glazen. Hij gooit het roer om en besluit deze jongensdroom na te jagen. Het is tijd om beroemd te worden. Met een zelfgebouwd glasorgel probeert Rogier een succesvol straatmuzikant te worden. Hij gaat op zoek naar verschillende glazen om zijn mobiele glasorgel in een bakfiets mee te bouwen.

'NPO Doc: Glas, mijn onvervulde leven', om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dossiers