'Female Friday' voor meer vrouwen in 'Klassieke Top 400'

vrijdag 5 juli 2024

Meer vrouwen in de 'Klassieke Top 400', want er is zoveel moois geschreven; de redactie van het radioprogramma 'Podium' houdt er deze zomer opnieuw wekelijks een pleidooi voor.

Elke vrijdag schuiven redacteuren Judith van Leeuwen en Sigrid Bröcheler aan om één componist te bespreken. Dat doen ze tot en met de stemweek, eind september.


Tijdens de aftrap vertellen Judith en Sigrid waarom de rubriek terugkomt. Judith: 'Ten eerste heeft het gewerkt; het aandeel vrouwelijke componisten in de 'Top 400' is bijna verdubbeld na de eerste editie in 2023. Die stijgende lijn willen we natuurlijk wel vasthouden.' Ondanks alle mooie initiatieven die er al zijn, blijkt na rondvraag dat de gemiddelde cultuurliefhebber nog steeds niet veel verder komt dan Hildegard von Bingen, Clara Schumann en Henriëtte Bosmans. Dus is er nog steeds werk aan de winkel. Zeker omdat er een hele wereld aan prachtige muziek over het hoofd wordt gezien.

Sigrid: 'Er is ontzettend veel geschreven door alle eeuwen heen en door heel veel vrouwen. Een deel ervan is nog onontgonnen terrein. Iets wat je verder in de research vaak leest of hoort zijn uitspraken als ‘zij wordt gezien als de vrouwelijke Beethoven’, of ‘Debussy had waardering voor haar werk’. Dat laatste is misschien waar, maar die mannelijke context wordt al te vaak een soort keurmerk. Begrijpelijk, want dát is de canon die we kennen, die in onze oren staat gegrift. Maar daarom nodigen we iedereen uit om de oren terug te zetten naar de fabrieksinstelling, en lekker veel en vooral ook onbevangen te luisteren.'

'Female Friday' is elke vrijdag te horen rond de klok van 18.15 uur in het NTR-programma Podium op NPO Klassiek.

De Stemweek van de 'Klassieke Top 400' is van vrijdag 27 september tot en met vrijdag 4 oktober. De uitzending van de 'Top 400' is van maandag 13 tot en met vrijdag 18 oktober.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers