EOdoc 'Wij & Zij': wat verbindt mensen in een gepolariseerde samenleving?

zaterdag 6 juli 2024

Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen, spreken filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat elkaar in de EOdoc 'Wij & Zij' over Nederland.

Het land waar ze allebei opgroeiden. Ze stellen elkaar existentiële vragen: wie ben ik, wie ben jij? Wie zijn wij samen? En hoe vinden we onze weg in een samenleving die steeds verder polariseert?


Filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat reflecteren in de EOdoc 'Wij & Zij' op Nederland. Een land van tolerantie, maar ook het land waarin politicus Geert Wilders zijn achterban ‘minder Marrokkanen’ belooft. Eén opmerking met veel gevolgen en impact.

Confronterend
Filmmaker Klaartje Quirijns licht toe: 'Tien jaar geleden begon ik aan de film 'Wij & Zij' met een simpele vraag: waarom veroordelen mensen steeds vaker anderen, niet om wie ze zijn als mens, maar om de groep waar ze toevallig bij horen? Ik verzet me hiertegen. In mijn zoektocht werd ik zelf geconfronteerd met pijnlijke en ongemakkelijke vragen: wat is mijn eigen rol hierin? Wat zijn mijn vooroordelen? Wat weet ik van de ander? Wat kan ik vragen en wat niet?'

Verschil in opvoeding
Beiden vrouwen kijken naar Nederland vanuit een ander perspectief. Klaartje is opgegroeid in de Randstad, en had een opvoeding zonder religie. Zohra is van Nederlands-Marokkaanse afkomst. De religie die haar ouders meenamen uit Marokko is belangrijk voor haar. Door haar werk als psychiater, en door op te groeien in twee culturen, kan ze zich goed inleven in de ander.

Gepolariseerde samenleving
In de EOdoc 'Wij & Zij' nodigen Zohra en Klaartje elkaar uit om mee te gaan in elkaars cultuur. Klaartje neemt Zohra mee naar het Rijksmuseum. Kunnen we iets leren door naar het verleden te kijken? Andersom wordt Klaartje meegenomen naar een Marokkaanse dansvoorstelling. Ze stellen elkaar vragen, zoals: wie ben ik, wie ben jij? Wat heeft ons gevormd? En hoe vinden we een weg in een gepolariseerde samenleving? Een wereld waar meningen hard worden verkondigd. En de verschillen steeds groter worden.

Blijf de mens zien
Hoofdredacteur EO-documentaire Margit Balogh vertelt: 'In onze gepolariseerde samenleving hebben we maar een heel beperkt beeld van de ander. Pas als je bereid bent om altijd in de ander de mens te blijven zien - en die oprecht te willen ontmoeten - kan er een samenleving ontstaan die van ons allemaal is.'

De EOdoc 'Wij & Zij' is zondag 7 juli om 22.05 uur te zien bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Op zijn 52e verjaardag vraagt Rogier zich af of hij alles uit het leven heeft gehaald. Tijd voor actie. Als negenjarig jongetje droomde Rogier al van een zelfgebouwd orgel van zingende glazen. Hij gooit het roer om en besluit deze jongensdroom na te jagen. Het is tijd om beroemd te worden. Met een zelfgebouwd glasorgel probeert Rogier een succesvol straatmuzikant te worden. Hij gaat op zoek naar verschillende glazen om zijn mobiele glasorgel in een bakfiets mee te bouwen.

'NPO Doc: Glas, mijn onvervulde leven', om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dossiers