'AVRO's Close Up': William Turnbull - Voorbij de tijd

woensdag 30 juli 2014

Kunstenaar William Turnbull geldt als een pionier van het Britse modernisme. De Schotse beeldhouwer en schilder heeft momenten van groot succes, maar ook van armoede gekend.

Wat Turnbull altijd dreef, was zijn rotsvaste vertrouwen in zijn eigen artistieke talent. In de 'Close Up'-documentaire 'Beyond Time' is te zien hoe hij bleef varen op zijn eigen principes, in een tijd waarin de kunstwereld steeds commerciëler werd.


De artistieke William Turnbull (1922–2012) vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog als piloot in onder meer India en Sri Lanka en zag hij de aarde vanuit het perspectief van de hemel. Die ervaring had een diepgaande invloed op zijn latere werk als kunstenaar. Na de oorlog nam hij schilderslessen bij de Slade School of Fine Arts in Londen, maar daar kon hij zijn moderne opvattingen over kunst niet kwijt. Hij switchte naar beeldhouwkunst en verhuisde in 1948 naar Parijs. Dáár voelde hij zich thuis.

Turnbull kreeg als schilder en beeldhouwer waardering met werk dat in scherp contrast stond met de stijve en formele Britse kunst waarmee hij als jongeman kennismaakte. In Parijs, Londen en later New York raakte hij bevriend met expressieve kunstenaars als Alberto Giacometti, Richard Hamilton, Mark Rothko en Barnett Newman.

Beyond Time, gemaakt door Peter Stern en Turnbulls zoon Alex, laat zien in welk kunstklimaat Turnbull is groot geworden. 'Hij was zijn tijd ver vooruit en daarna ontsteeg hij de tijd', zegt de Britse kunstkenner en televisiemaker Tim Marlow in de documentaire. De film omvat filmarchief en foto's van Turnbulls belangrijkste exposities. Turnbull zelf vertelt vrijelijk over zijn carrière en de keuzes die hij daarin heeft gemaakt. Aan het woord komen verder figuren uit de kunstwereld als Nick Serota (directeur Tate Art Gallery) en kunstenaars Anthony Gormley, Peter Blake en Richard Hamilton.

'AVRO's Close Up', donderdag 31 juli om 23.00 uur op Nederland 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers