Boerderijdieren slimmer en socialer dan gedacht bewijst NTR-programma 'Focus'

zondag 7 juli 2024

We weten precies wat een varken, kip of koe moet eten om zoveel mogelijk vlees, eieren en melk te produceren. Maar wat weten we eigenlijk over hun innerlijk leven? Weinig.

Maar daar komt verandering in. Op maandag 8 juli is in 'Focus Special: Animal Farm' om 22.10 uur op NPO 2 te zien hoe Duitse wetenschappers het innerlijk leven van boerderijdieren onderzoeken. Met opmerkelijke resultaten. Koeien, varkens en geiten blijken slimmer en socialer dan gedacht.


Marshmallowexperiment
Onderzoekers van het toonaangevende Onderzoeksinstituut voor Biologie van Boerderijdieren (FBN) in het Duitse Dummerstorf hebben zich gestort op het rijke emotionele leven van koeien, varkens en geiten. Het onderzoeksinstituut heeft stallen en weilanden waar allerlei experimenten uitgevoerd worden. Focus toont onder andere het beroemde marshmallowexperiment, niet alleen met kinderen, maar ook met varkens. Kunnen zij hun keuze voor een onmiddellijke beloning uitstellen en wachten op meer?

Vriendschappen
Andere experimenten laten zien hoe sociaal boerderijdieren zijn. Koeien blijken hechte vriendschappen te hebben, varkens redden elkaar uit een benarde situatie en geiten zijn bereid om andere geiten aan een lekkernij te helpen, ook als ze daar zelf niks voor terug krijgen.

'Mijn grootste wens zou zijn dat iedereen beter gaat beseffen dat dit levende dieren zijn met een bewustzijn', vertelt gedragsbioloog Sandra Düpjan, die onderzoek doet naar de emotionele intelligentie van varkens. 'Dit dier is meer dan alleen een worst. Het is een levend, gevoelig, intelligent wezen en zo moeten we het ook behandelen.'

'Focus' is het wetenschapsprogramma van de NTR en zendt deze zomer meerdere extra lange specials uit.

'Focus Special: Animal Farm' is maandag 8 juli te zien om 22.10 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

De pasgetrouwde en onafscheidelijke Christian en Anastasia genieten samen van hun luxeleven, in de veronderstelling dat ze de duistere figuren uit hun verleden achter zich hebben gelaten. Maar hun zorgeloze leven wordt al gauw verstoord door Jack Hyde, de ex-baas van Ana, die wraak wil na zijn ontslag. En ook Elena is niet van plan het echtpaar met rust te laten.

'Fifty Shades Freed', film uit 2018 met Dakota Johnson en Jamie Dornan, om 20.30 uur op NET5.

Dossiers