Bram Ieven en Aafke Romeijn maken met KRO-NCRV nieuwe podcast voor NPO Luister

maandag 6 mei 2024

Tijdens een wandeling in de bossen bij het Belgische dorpje Rekem ontdekken Bram Ieven en Aafke Romeijn een verlaten psychiatrische begraafplaats. Wanneer ze de verhalen van enkele patiŽnten willen reconstrueren, raken ze al snel verstrikt in een web van tragische en avontuurlijke levensverhalen.

Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met hun eigen verleden. De podcast 'Monsters in het bos' is vanaf maandag 6 mei exclusief in zijn geheel te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO Luister en daarna wekelijks op de andere podcastkanalen.


In de achtdelige podcastserie nemen Bram en Aafke de luisteraars mee door een doolhof van verhalen van de patiënten, van Belgisch Limburg tot Lourdes, Brighton, Amsterdam en Haifa. Zoals een misdadiger met psychische problemen die een hoge prijs betaalt wanneer hij in handen van de Duitsers valt. En het verhaal van een ontsnapte oplichter die zich voordoet als notaris, priester en zelfs chirurg, terwijl de politie hem op de hielen zit. Deze verhalen laten zien wat gedwongen opnames betekenen, hoe ze tekortschieten, en hoe ze invloed hebben op hoe mensen zich iemand herinneren of juist vergeten.

Bram: 'We stuitten tijdens een wandeling op de begraafplaats en waren er onmiddellijk door gefascineerd. Het hoorde bij een psychiatrische zorginstelling die in een kasteel vlakbij gevestigd was. Beide locaties vormden voor ons het begin van een netwerk van opmerkelijke verhalen.'

Ongehoorde groep
In het kasteel werden tussen 1920 en 1980 verschillende groepen mannen vastgezet, zoals psychiatrische patiënten, dementerenden en veroordeelde misdadigers met een psychische problematiek. Tegen deze achtergrond schetsen Bram en Aafke de ontwikkelingen binnen de psychiatrie en internering vanaf het begin van de 20e eeuw. Zo geven ze een stem aan een groep mensen die in de maatschappij vaak ongehoord blijft. Daarbij gaan ze hun eigen verleden niet uit de weg.

Aafke: 'Veel oud-bewoners van de psychiatrische zorginstelling hebben een wel heel bijzonder levensverhaal. We wilden een aantal van die verhalen zo goed mogelijk reconstrueren, omdat ze iets zeggen over hoe we naar mentale gezondheid en psychiatrisch patiënten kijken.'

Innovatief sounddesign
Bram en Aafke hebben een eigen soundtrack gecreëerd voor 'Monsters in het Bos'. Samen met het innovatieve sounddesign en de meeslepende vertellingen in de podcast, ontstaat een uniek universum dat zij met KRO-NCRV speciaal voor NPO Luister gemaakt hebben. Vanaf maandag 6 mei zijn alle acht afleveringen van de podcast exclusief te beluisteren in de gratis NPO Luister-app. Op de andere podcastkanalen zijn er wekelijks twee nieuwe afleveringen.

'Monsters in het bos' is vanaf maandag 6 mei te beluisteren bij KRO-NCRV via NPO Luister, Spotify en de bekende podcastkanalen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers