De ruziepatronen doorbreken in aflevering 7 van podcast 'We Hebben Ruzie'

maandag 4 oktober 2021

Familieruzies werken vaak door van generatie op generatie. Hardnekkige patronen blijven de kop opsteken. Maar volgens familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt is er hoop: 'Iedereen laat stenen op de weg liggen. Daar zullen je kinderen over struikelen, maar de derde generatie ruimt het vaak op.'

Milou (47) groeit op in een familie waar veel discussie en ruzie is. Ze gaat op onderzoek uit en komt erachter dat haar overgrootopa een hooggeplaatste NSB’er was. Zijn verleden en het zwijgen erover, werkt door in de familie. Milou doet een familieopstelling en schrijft een boek over het familiegeheim. Zo probeert ze de hardnekkige patronen van schaamte en het gebrek aan liefde een plek te geven.


Ook Gerrit (35) heeft last van het oorlogsverleden van zijn oma. Zij overleeft als enige van haar gezin de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft een liefdeloze jeugd en breekt op volwassen leeftijd met haar eigen zoon, schoondochter en kleinkinderen. Als Gerrit zelf in een moeilijke levensfase komt, ondergaat hij een ayahuasca-ceremonie. Hierdoor valt alles op zijn plaats. Hij neemt contact op met zijn oma en spreekt haar voor het eerst in zijn leven. 'Ze zei direct: je mag me geen oma noemen. Ik zag gelijk die hardheid.'

Hoe kan het dat een oorlogsverleden zo doorwerkt dat kleinkinderen daar nog last van hebben? Deze aflevering licht familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt de familiedynamiek toe. In haar praktijk ziet zij vaker dat gezinnen hun problemen doorgeven. Gelukkig ziet ze ook hoe latere generaties de knelpunten aanpakken en oplossen.

In de MAX/NPO 5-podcast 'We Hebben Ruzie' gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan.

De nieuwste aflevering van de podcast 'We Hebben Ruzie' is nu te beluisteren op NPORadio5.nl, de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers