'Eitje': een podcast over een kinderwens van Malou van der Starre

vrijdag 10 september 2021
Foto: © NTR 2021

''Eitje' is een podcast over mijn kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. Want dat dat lang niet altijd vanzelf gaat daar weet ik inmiddels alles van', vertelt Malou van der Starre.

In de 5-delige podcastserie 'Eitje' probeert podcastmaakster Malou van der Starre als single dertiger invulling te geven aan haar kinderwens. Ze vindt het al een hele stap om het alleen aan te gaan, want zo had ze het nooit voor zich gezien. En dan blijkt het ook nog eens niet zomaar te lukken. Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die ook merken dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is.


In aflevering 1 onderzoekt Malou haar kinderwens. Waarom heb je die eigenlijk en wat motiveert stellen die geen kinderen willen? Met schrijfster Liesbeth Smit praat Malou over de plek van vrouwen zonder kinderen in onze maatschappij.

In aflevering 2 duikt Malou in de wereld van donoren. Zij probeert zwanger te worden met donorzaad, en kent de negatieve verhalen rond zaaddonoren. Ze neemt haar besluit niet lichtvoetig en zoekt antwoord op de vraag: hoe pak je dat, voor een toekomstig kind- zo goed mogelijk aan? Ze praat met een donorkind en met vrienden die ook een kind hebben met hulp van een donor.

In aflevering 3 staat Malou met fertiliteitsarts Tessa Cox stil bij de vraag waarom een zwangerschap soms uitblijft. Met vriendin Maaike praat ze over een mogelijke overstap naar een medisch ingrijpendere behandeling, zoals IVF. Is het een kans, of een laatste strohalm?

In aflevering 4 deelt ze haar verhaal met vriendin Nanet die er zes jaar over deed om zwanger te worden en nu moeder is van de kleine Boaz. Hoe zorg je ervoor dat zwanger worden geen obsessie wordt?

In aflevering 5 verwerkt Malou nog meer teleurstellingen en verdriet. Schrijfster Marjolijn de Cocq schreef een boek over haar miskramen en constateert dat het leven niet zo maakbaar is als we zouden willen. Malou toont haar veerkracht door niet bij de pakken neer te zitten. Voor haar is deze reis nog niet afgelopen.

Volg Eitje op Instagram /eitjedepodcast

Eitje is een podcast van NPO Radio 1 en de NTR, gemaakt door Malou van der Starre.

Eindredactie: Marion Oskamp
Eindmixage: Werner Prost
Titelsong: 'Kinderwens' van de Haagse formatie Goldband van hun nieuwe album Betaalbare Romantiek

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers