Felix Meurders als RadioReus in 'BertOp5'

woensdag 27 januari 2021

Waarom kan Felix Meurders (74) álles op de radio? Muziek, sport, actualiteiten, talkshow, politiek, hitparades, amusement, presenteren, regisseren, verslaggeven. Hij doet het al meer dan vijftig jaar en lijkt in alles even goed.

Op zijn veertigste, in 1986, stopte hij helemaal met muziekradio, maar deze maand pakte hij die toch weer op. Hij lanceerde zijn nieuwe radioprogramma 'FM op 5' op NPO Radio 5. Hij kan het nog steeds, en hoe! Wat is zijn geheim? Wat is de Meurders-methode?


Bert Kranenbarg zoekt dat uit in aflevering 30 van zijn podcastserie RadioReuzen. Aan de hand van fragmenten uit programma’s van Felix Meurders praat hij met mensen die hem goed kennen als collega: Frits Spits, Jan Douwe Kroeske, Jaap Hofman, Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven.

Frits Spits kent Felix al sinds eind jaren 60. Hij ontmoette de DJ van Radio Luxemburg stomtoevallig in de trein. Pas veel later werden ze collega's. 'De platen werden mooier als Felix ze draaide. Hij is de beste allround radiomaker van Nederland, ongetwijfeld.'

Jan Douwe Kroeske ziet Felix Meurders als een coach van wie hij veel geleerd heeft. Kroeske had nooit de ambitie om bij de radio te gaan werken, maar kwam met Meurders in contact door de eigenwijze platenlijst die hij iedere week samenstelde. 'Felix maakt geen radio, hij ís radio.'

Jaap Hofman haalde Felix als sportverslaggever en presentator naar 'Langs de Lijn'. Dankzij Hofman ontstond het zondagmiddagduo Koos Postema/Felix Meurders. 'Ik heb Felix ook gevraagd als verslaggever op de motor bij Radio Tour de France. Hij wilde dat niet want dan moest hij die drie weken afscheid nemen van teveel andere dingen.'

Dolf Jansen leerde Felix kennen toen hij columnist was bij 'Spijkers met Koppen'. Nadat presentator Jack Spijkerman stopte, presenteerde Dolf Jansen het programma 15 jaar lang met Meurders. 'Felix is een radiomaker die door die microfoon heen wil naar jou toe.'

En Willemijn Veenhoven is dankzij Felix Meurders radiovolwassen geworden: 'Hij leerde me dat ik ook kon interviewen zonder uitgebreide voorbereiding, door meer op mezelf te vertrouwen.' Willemijn presenteerde samen met Felix Meurders 'De Nieuws BV' en is sinds deze maand zijn opvolger bij 'Spijkers met Koppen'.

'BertOp5' staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van 'BertOp5' is donderdag een verkorte versie te horen van de RadioReuzen-aflevering over Felix Meurders. De volledige montage verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 30 in de podcastserie RadioReuzen.

'BertOp5' met de Meurders-methode in RadioReuzen, donderdag 28 januari tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers