Genomineerden NTR Podcastprijs 2022 bekend

dinsdag 31 mei 2022

Er waren dit jaar maar liefst 60 makers die een productie hebben ingezonden voor de NTR Podcastprijs! Uit al die inzendingen zijn 10 genomineerden geselecteerd, 4 uit Vlaanderen en 6 uit Nederland.

Alle genomineerden zijn te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs in je favoriete podcastapp. Zondag 26 juni worden de prijzen uitgereikt op het Podcastevent in TivoliVredenburg.


Dit jaar viel het grote aantal kwalitatief hoogwaardige dramaproducties op. Radiodrama is bezig aan een sterke comeback. Soms als origineel verhaal, soms gebaseerd op of vermengd met waargebeurde verhalen. Zowel bij drama als bij documentaire producties zie je dat er heel vrij met vorm wordt omgesprongen. Alles is mogelijk, variërend van talkshowachtige programma’s tot poëtische spoken-word-composities, van verhalende podcasts tot stream of consciousness-opsommingen.

Thematisch waren er hier en daar ook overeenkomsten: ADHD en autisme waren regelmatig onderwerp van producties. Maar er waren dit jaar ook voor het eerst twee podcasts speciaal gericht op de agrarische sector. Over het geheel genomen is de kwaliteit en de ambitie van de inzendingen tekenend voor het professionele niveau van het medium podcast.

De oogst is kortom weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. De jury die eind juni de winnaar moet kiezen heeft nog een flinke kluif voor de boeg.

Alle genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2021 zijn vanaf 1 juni hier te beluisteren of in je favoriete podcastapp. En een leuke bonus als je die podcast luistert: Lotte van Gaalen heeft alle genomineerden gesproken, en in de podcast hoor je steeds na de productie een kort interview.
Er is dit jaar ook weer een publieksprijs! Help je favoriet aan een prijs en breng hier je stem uit: nporadio1.nl/ntrpodcastprijs

De tien genomineerden:

#1 Roshi - Lieselot Mariën (Oorzaken Podcast Academy 2021)
Heeft de verdwijning van een zwerm bijen iets te maken met de verdwijning van de lokale zenleraar? Een fictiepodcast die deze geheimzinnige gebeurtenissen onderzoekt.
Foto: Charlotte Mariën

#2 Koppie Kapot  - Anki Witte, Eva van Barneveld (UvA, Journalistiek en Media, alumni)
1 seconde, 1 klap. En alles was anders. Door een ongelukkige elleboogstoot tijdens een voetbalwedstrijd vijf jaar geleden liep Anki een hersenschudding op die haar hele leven veranderde. Misschien wel voorgoed.

#3 Maximaal 2 meter of 5 tot 8 meter - Jesse Gunsing (ArtEZ Arnhem, Creative Writing)
Hoe gaan we om met een stijgende zeespiegel? Kunnen we ons uit dit doemscenario redden en wat zit er in jouw overlevingspakket?

#4 Stormjager - Tinneke van Ransbeeck (RITCS Brussel)
Een audiodocumentaire over drie Nederlanders die regelmatig gaan jagen… op onweer en tornado’s. Moeder natuur laat zich niet inperken, maar ze laat zich wel fotograferen en meten. En dat is wat Maickel, Nikkie en Simone doen. Wat heb je nodig voor die jacht en hoe zorg je ervoor dat je zelf niet tussen zes planken terugkeert?

#5 Hoe is het om uit een sekte te stappen? - Elif Kan (BNNVARA)
Sinds Ruinerwold is er weer meer aandacht voor sektes, toch weten niet veel mensen dat er 84 sektes actief zijn in ons land. Tot 2020 bestond het Meldpunt Sektesignaal, maar dat meldpunt is wegbezuinigd. Elif Kan duikt in de wereld van de sektes, spreekt de politiek aan en portretteert Angie, een uitgetreden sektelid. Een aflevering van de BNNVARA-podcast Alicante.

#6 Dag boek - Anne Meffert (Oorzaken Podcast Academy 2022)
Grootmoeder Rosella schrijft al 75 jaar in haar dagboeken om haar emoties op een rijtje te krijgen, om niet te verdwalen. Kleindochter Anne vindt dit een fascinerend gegeven en wil graag een programma maken met haar oma, op basis van de dagboeknotities. Maar oma zegt nee! ‘Ik laat het niet lezen, want dan voel ik me niet meer vrij. Ik schrijf niet om gelezen te worden.’

#7 Nobele vrouw- Emma Deleu en Karlijn Niesten (Luca School of Arts Leuven, Drama)
In de Noorse mythologie is Freya de godin van de liefde, vruchtbaarheid en het gezin. In deze podcast maak je met haar kennis.

#8 Hoe ik leerde om op te staan van de bank - Anna Dijk (zelfstandig podcastmaker)
Anna was altijd al anders dan anderen. Toch duurde het jaren voor ze vastliep en zich liet onderzoeken. Hoe verandert je leven als je op volwassen leeftijd ontdekt wat je hebt en wie je bent? Wat zijn de voordelen van een label? En hoe verschilt ons beeld van een stoornis met hoe het werkelijk voelt in je hoofd?
Foto: Copyright Sander van der Bij

#9 Le village des fous - Pauline Augustyn (RITCS Brussel)
Een dorp wordt in 1951 getroffen door een onverklaarbare gekkenplaag, wat was daar aan de hand? Deze gedramatiseerde documentaire is gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen in Pont-Saint-Esprit in 1951.

#10 De ik-en-mijn-pik-man - Rokhaya Seck (Oorzaken Podcast Academy 2022)
Op haar twintigste wisselde Rokhaya met een vriendin brieven uit waarin ze hun seksuele avonturen deelden. Die brieven zouden later gebundeld een bestseller opleveren - tenminste, dat was het plan. Nu, tien jaar later, neemt ze een van haar eigen verhalen nog eens onder de loep, want waarom werd haar vriendin er zo ongemakkelijk van? Het was toch gewoon herkenbaar, luchtig en grappig?

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers