'Gothrecht': een romantisch actie-avontuur op zeven verdiepingen

donderdag 19 november 2020

'Gothrecht' is een fictie podcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen (Faberyayo) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen.

Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Pierre Bokma-complex’.


In deze podcast volgt de luisteraar Brinta’s verhaal door de ogen van de alwetende verteller (Pepijn Lanen) afgewisseld met dialogen tussen verschillende personages – vertolkt door een sterrencast met o.a. Georgina Verbaan, Achmed Akkabi, Annet Malherbe, Herman Koch, Monica Geuze, Ruben Nicolai, Pierre Bokma, Shahine el Hamus en nieuwkomer Zoë Sabajo.

Deze meeslepende audioserie is naast een coming-of-age-verhaal ook een
romantische actiecomedy met zombies, niet gespeend van sociaal commentaar. Dit alles in de voor vele herkenbare setting van het kantoorleven. Zelf zegt Pepijn over Gothrecht: 'Het is een fictionele podcastserie in de traditie van specifiek Nederlandse wringende en vervreemdende humor: De tijden worden duisterder en de mensen alleen maar zuurder, maar daarom valt er ook meer te lachen. Humor is een serieuze zaak: wat men maar al te vaak vergeet.'

Het idee voor 'Gothrecht' is ontstaan tijdens een studiosessie in 2016, toen Pepijn samen met Hugo van de Poel (Stippenlift) aan een vervolg op het album Chaos in het Universum werkte. Lanen verlangde naar iets dat het medium 'album' zou ontstijgen en probeert met deze podcast de twee creatieve disciplines van het muziek maken en verhalen vertellen op een andere manier samen te brengen. 'Gothrecht' is een productie van de VPRO samen met Palentino Media en NPO Radio 1, met medewerking van het NPO-fonds.

Muziek
'Gothrecht' is voorzien van bijzondere muzikale intermezzo’s en ondersteuning. De podcast bevat 12 originele tracks van Faberyayo & Stippenlift die later als volledig album zullen worden uitgebracht. De soundtrack van de podcast is verzorgd door Betonkust.

Taalkunst
Zoals men inmiddels van Lanen gewend is, zit ook 'Gothrecht' vol met taalkundige vondsten, originele woordkeuzes en humoristische spitsvondigheden. Dit geeft de podcast, los van de originele inhoud, een zeer authentiek en onderscheidend karakter. Voor zijn taalvirtuositeit ontving Lanen eerder dit jaar de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs.

'Gothrecht livecast'
Op donderdag 19 november verzorgen Pakhuis de Zwijger en de VPRO van 16.00 uur tot ongeveer 17.00 uur een livecast over 'Gothrecht'. Naast epische fragmenten uit de podcast, korte vraaggesprekken met Pepijn + cast, worden kijkers tevens getrakteerd op hilarische 'behind-the-scenes' van de opnamen. De presentatie is in handen van Sef.

Luister de podcast
'Gothrecht' is vanaf vrijdag 20 november wekelijks te beluisteren via vpro.nl/gothrecht, nporadio1.nl/podcasts en alle populaire podcastplatforms. Tevens is 'Gothrecht' op 21 november van 01.30 tot 02.00 uur wekelijks te horen op NPO Radio 1 in 'De Verhalen: audiodrama van eigen bodem'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers