'Het Marathoninterview': Astrid Roemer in gesprek met Nina Jurna

vrijdag 24 juni 2022

In haar woonplaats Paramaribo gaat schrijfster Astrid Roemer drie uur lang in gesprek met Nina Jurna. Het zogeheten 'Marathoninterview' van de Nederlandse omroep VPRO is te beluisteren tussen 19.00 uur en 22.00 uur op NPO Radio 1 en daarna als podcast via vpro.nl, nporadio1.nl, de podcastplatforms en de NPO-Luisterapp.

Astrid Roemer (Paramaribo, 1947) kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheidingen voor Nederlandse schrijvers denkbaar. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou plaatsvinden. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich echter van Roemers uitspraken pro Bouterse, en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.


Het gesprek tussen Nina Jurna en Astrid Roemer zal hoofdzakelijk gaan over de thema’s die haar werk aangeven: het huidige Suriname, over haar positie als schrijver in het Nederlands taalgebied en over het mysterie van het vrouw zijn. Maar ook over hoe het is om op te groeien in koloniaal Suriname. Zeker aan bod komen de verschillen en overeenkomsten tussen de Surinaamse en de Europese cultuur.

Verder zal het gaan over haar grote betekenis voor de Surinaamse literatuur. Volgens Jerry Dewnarian is het belang van Roemer groot omdat ‘ze beeldend, bijna filmisch schrijft en minutieus de kwetsbaarheid van het individu blootlegt.’ Aldus deze literair recensent voor Dagblad De Ware Tijd in de VPRO-gids. ‘Roemer belicht delicate onderwerpen. Ook stelt ze interne etnische problemen en discriminatie in Suriname aan de kaak.’

Nina Jurna is correspondent voor Latijns-Amerika. Ze woonde jarenlang in Suriname en verruilde in 2011 haar standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad. Sinds 1 maart van dit jaar is Nina Jurna de nieuwe NOS-correspondent voor Latijns-Amerika.

'Marathoninterview: Astrid Roemer', zaterdag 25 juni tussen 19.00 en 22.00 uur bij de VPRO op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers