'Holland Doc Radio' op de Harley van New Orleans naar Memphis

zaterdag 8 februari 2014

Radiomaker Jaap Boots had altijd een instinctieve hekel aan groepsreizen en motorrijden. Tot hij een uitnodiging kreeg van oud-collega Marc Stakenburg om achterop de Harley Davidson een muzikale rondreis door het Zuiden van de Verenigde Staten te maken. Dagboek van een passagier.

Met vier andere motorrijdende bluesliefhebbers. Een buitenkansje, want de ex-dj had nog nooit een bezoek gebracht aan staten als Louisiana, Mississippi en Tennessee waar de door hem zo gekoesterde muzieksoorten als jazz, blues, soul en rock ‘n’ roll geboren werden.


Dus zette Boots (53) zich over zijn twijfel heen en bracht met reisleider Marc Stakenburg (56), Arnold 'Arny' Hassink (44), Peter 'Big Pete' Doreleijers (56), Cor 'Harmonica' Knobel (60) en Teunis 'Teun' Kamerman (67) bezoeken aan o.a. het graf van bluesman Robert Johnson en Elvis Presleys Graceland. Maar ook aan het chaotische Jerry Lee Lewis Museum, bluesspookstad Clarksdale en aan de wel erg ruige juke-joint Po’ Monkeys, waar Boots ontdekt dat de de arme Zuidelijke Staten hun muzikale geschiedenis keihard nodig hebben om wat geld binnen te brengen. Een radioverhaal over blues, armoede, motoren en vriendschap.

Architectuur door andere ogen
In de tweede aflevering van Architectuur door andere ogen volgt radiomaakster Katinka Baehr Veronique van Velzen. Ze struinen samen rond in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek; een ontwerp van Wiel Arets.

Van Velzen werd vlak na haar geboorte blind. Voor haar werk bij de politie vormt dat gemis juist een pré. Maar wat zou ze graag eens zomaar een boek openslaan en een paar regels lezen. Of in haar eentje op de fiets springen.De recherche-assistent voelt zich in de universiteitsbibliotheek verloren. Ongemakkelijk. Onzichtbaar. Tot ze in de archieven rondneust, en overal de geur van boeken ruikt...

'Holland Doc Radio', zondag 9 februari om 21.00 uur bij de NTR op Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers