KRO-NCRV en NPO Radio 1 lanceren podcast over de vergeten vrouwen van het KNIL

zondag 25 juli 2021

In de vijfdelige podcastserie van KRO-NCRV en NPO Radio 1 'Mijn Oma De Soldaat' gaat journalist Jorien Wallast op zoek naar het vergeten vrouwenkorps van het KNIL (1944 – 1950). Haar oma, Mies van Bekkum, ging in 1949 met het KNIL op uitzending naar voormalig Nederlands- Indie en was daarmee een van de eerste vrouwelijke militairen van Nederland.

Toch is het bestaan van het Vrouwenkorps nauwelijks bekend. Ruim 70 jaar na de opheffing doorbreekt oma Mies de stilte rondom de vrouwen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.


'Oma Mies' is achter in de negentig, behoorlijk doof en bijna blind, maar met haar geheugen is niks mis. Ze vertelt beeldend over haar belevenissen als secretaresse van de commandant van Batavia in 1949 en 1950. Kleindochter Jorien raakt gefascineerd door haar verhaal en wil meer weten over het Vrouwenkorps KNIL. Er blijkt bijna niets gedocumenteerd van de 1000 vrouwen die in het korps dienden. Zijn hun sporen bewust gewist? Een zoektocht door archieven, getuigenissen en depots begint, met een aantal bijzondere ontmoetingen tot gevolg. Met elke nieuwe vondst brengt Jorien Wallast het soldatenverleden van haar oma Mies verder tot leven.

Jorien Wallast: 'In deze podcast probeer ik mijn oma de soldaat en haar ervaringen in de nadagen van het Nederlandse bewind in de Oost te doorgronden. Wat dreef vrouwen zoals oma Mies? En maakt haar keuze voor het KNIL haar medeplichtig aan een bedenkelijke bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis?'

De generatie die de Tweede wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog aan den lijve heeft meegemaakt, sterft langzaam uit. Met hen dreigen ook hun sporen te verdwijnen. Met deze podcast krijgen de vrouwen van het KNIL alsnog hun plek in de geschiedschrijving.

'Mijn Oma De Soldaat', een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1 is vanaf 26 juli te beluisteren via de bekende podcastkanalen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers