Luistercijfers! Radio 10 is de nummer 1 van Nederland

woensdag 20 december 2023

Radio 10 is marktleider van Nederland. De zender zendt momenteel de eindejaarshitlijst 'Top 4000' uit en is daarmee marktleider in de commercieel belangrijke doelgroep 20-49 jaar.

Met een aandeel van 19,3% binnen deze doelgroep scoort Radio 10 naast het marktleiderschap ook nog eens een eigen record in beluistering. De afgelopen twee weken was Radio 10 al marktleider in de kerndoelgroep 30-59 jaar en 13+.


Dave Minneboo, Creative Director Radio: 'Dankzij de nieuwe meetmethode kan de beluistering dit jaar voor het eerst preciezer gemeten worden. En die resultaten liegen er niet om. Uit de positieve reacties van onze luisteraars wisten we al dat de Top 4000 ongekend populair is en nu bevestigen de cijfers dat meer dan ooit. Het is een gewaardeerde eindejaarshitlijst waar Nederland met veel plezier naar luistert. Deze week heeft Radio 10 een record aan verschillende luisteraars (13+) weten te bereiken: ruim 3,4 miljoen. Op naar de slotweek komende week en komend jaar waarin we de twintigste editie van de lijst vieren met onze luisteraars!'

Ook de gehele radiogroep van Talpa Network laat een krachtige ontwikkeling zien. Inclusief de themastations scoort Talpa Network met Radio 538, Radio 10 en Sky Radio 41,4% marktaandeel in 20-49 jaar. Dit is tevens een nieuw record.

Daarover zegt Dave Minneboo: 'Het gezamenlijk aandeel van 41,4% in deze periode waarin veel radiozenders van Nederland met hun activiteiten strijden om luisteraars, laat zien dat Talpa Network ook na de veiling met drie zenders een belangrijke positie heeft binnen het radiolandschap. We zijn ontzettend trots op deze cijfers en kijken ernaar uit ook komend jaar onze luisteraars weer van veel luisterplezier te voorzien!'

Beluistering
In de commercieel belangrijke doelgroep 20-49 jaar is Radio 10 deze week voor het eerst marktleider met 19,3% marktaandeel. Voorgaande weken liet de zender al een gigantische stijging zien. In de eerste week van de lijst 17,2%, in de tweede week 18,0% en nu 19,3%.

Ook in de kerndoelgroep 30-59 jaar is Radio 10 voor de derde week op rij marktleider. In de eerste week van de lijst steeg het aandeel naar 17,9% waarmee de zender het marktleiderschap binnen deze doelgroep veroverde. In de tweede week steeg het aandeel verder door naar 18,3% en in de meest recente week naar 19,7%.

In de eerste week van de eindejaarshitlijst veroverde Radio 10 het marktleiderschap in 13+ met 13,2% aandeel. Ook in de tweede week was de zender daar marktleider met 14,0%. In de derde week steeg het aandeel verder door naar 16,0%.

'Top 4000'
De ‘Top 4000’ is al jaren de grootste hitlijst van Nederland. Van guilty pleasures tot popklassiekers: alles staat erin. De lijst werd dit jaar voor het eerst uitgebreid met een podcast en afgetrapt met de ‘Top 4000 in Concert’; een concerteditie waarin artiesten, waaronder Douwe Bob, nummers uit de lijst ten gehore brachten. Daarnaast is sinds 2020 de ‘Top 4000 Muziekquiz’ te zien op SBS6 waarin radio-dj en quizmaster Gerard Ekdom duo’s van bekende Nederlanders ontvangt die het tegen elkaar opnemen in verschillende muziekspellen.

Bron: NMO, Ipsos/Kantar, ma-zo 06.00-24.00 uur, Totaal 13+, 20-49 jaar en 30-59 jaar, week 50

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Voor het eerst in de 'Ik Vertrek'-geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk treffen we Laurens en Brigitte in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt, als het goed is, in Spanje. Hier willen ze retreatprogramma's opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen. Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen.

'Ik Vertrek', om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers