Nederland zingt lied van verlangen naar vrede

maandag 4 mei 2020

Meer dan 300 zangers uit heel Nederland, luisteraars van Radio 4, zingen mee in het grote, virtuele bevrijdingskoor voor de viering van 75 jaar bevrijding. Samen zingen ze het Largo uit de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van AntonŪn DvořŠk.

Alle zangers hebben hun partijen op afstand ingezongen en zelf gefilmd. NPO Radio 4 en KRO-NCRV monteren deze bijdragen tot één video, waarin een groot digitaal koor klinkt van meer dan 300 mensen. Dit grote virtuele luisteraarskoor is op dinsdag 5 mei voor het eerst te zien en te horen om 8.45 uur op NPO Radio 4 en op de online kanalen van NPO Radio 4.

Het zijn doorgewinterde amateurs en beginners, jong talent uit jeugdkoren, familieleden die samen zingen en professionals. Ook oratoriumverenigingen en kleinkunstkoren leveren een bijdrage. Onder de deelnemers aan het virtuele koor zijn verder kinderen en kleinkinderen van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

75 Jaar Bevrijding
NPO Radio 4 maakte begin dit jaar in aanloop naar de viering van 75 Jaar Bevrijding een vierstemmig vocaal arrangement van het Largo uit de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák en bood de bladmuziek gratis aan aan alle zangers en koren van Nederland. Die bladmuziek is meer dan 10.000 keer gedownload; meer dan 85 koren zetten het lied op hun repertoire. Toen repetities en uitvoeringen door de coronacrisis werden afgeblazen, maakte NPO Radio 4 een virtueel koor mogelijk.

Over het muziekstuk
Het arrangement dat NPO Radio 4 maakte, is een bewerking van de muziek die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Sumatra door vrouwen werd gezongen in een Japans interneringskamp. De vrouwen zochten naar een manier om de ellende daar het hoofd te bieden en vonden kracht in muziek. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, noteerden de muziek uit het hoofd op vodjes papier en vormden zo, bij gebrek aan instrumenten, een stemmenorkest. Dat stemmenorkest zong in het kamp onder meer het Largo uit de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák. Het werd een lied van verlangen naar vrijheid en overleven. NPO Radio 4 koos juist dit lied om 75 Jaar Bevrijding samen te herdenken en te vieren.

'Zing mee: De Nieuwe Wereld' is een initiatief van NPO Radio 4 en KRO-NCRV in het kader van 75 jaar bevrijding, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Leo Smit Stichting en de Stichting Omroep Muziek.

Het virtuele luisteraarskoor is op dinsdag 5 mei voor het eerst online te zien en te horen om 8.45 uur op NPO Radio 4 en op de website, het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van NPO Radio 4. Kijk voor alle informatie op: www.nporadio4.nl/zingmee.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers