Nieuw seizoen van 'De Kist' met René Froger, Albert Verlinde en Milouska Meulens

zaterdag 2 september 2023
Foto: © Evangelische Omroep 2023

Dit najaar ontvangt EO-presentator Kefah Allush in een nieuw seizoen van het programma 'De Kist' zes bekende Nederlanders voor een persoonlijke en soms ook ontroerende ontmoeting.

Op een prachtige locatie in het midden van het land voeren zij samen áán de kist het gesprek over de dood en de zin van het leven. In de eerste aflevering vertelt René Froger onder andere over het sterfbed van zijn vader. Andere gasten dit seizoen zijn: Albert Verlinde, Milouska Meulens, Rob Kemps, Maaike Ouboter en Tooske Ragas.


Op de kist staat het drankje wat de gast op de eigen uitvaart willen uitserveren. In 'De Kist' gaat niet alleen over het bespreekbaar maken van de verliezen die geleden zijn. Allush vraagt zijn gasten ook om na te denken over hun eigen dood. Wat zou je willen meegeven aan je nabestaanden? Waar leef je voor? En hoe wil je zelf herinnerd worden? Aan het eind van het gesprek wordt elke gast uitgenodigd om zijn of haar levensmotto op de kist te schrijven.

'Hoe lang ik dit programma ook doe, toch word ik elke weer geraakt door de indrukwekkende verhalen van mensen van wie ik al veel dacht te weten. Weer een serie waarin ik ontroerd werd, heb gelachen, me heb verwonderd en heb bewonderd', aldus Allush.

The show must go on
Iedereen krijgt te maken met verlies, maar hoe ga je daarmee om? Je moet beschikken over vaardigheden die je niet op school aanleert. 'The show must go on' is iets wat René Froger van jongs af aan wel al meekreeg. In 2009 vertrekt hij met de Toppers naar het Eurovisiesongfestival in Moskou, terwijl zijn moeder net is overleden en zijn vader in het ziekenhuis ligt. Samen met presentator Allush blikt Froger in 'De Kist' terug op deze hectische tijd. 'Simpelweg gelukkig zijn', de hit waarmee Froger jaren geleden doorbrak, blijkt meer nu meer van toepassing dan ooit.

Wereld Suïcide Preventie Dag
Albert Verlinde is te gast in de aflevering die wordt uitgezonden op de Wereld Suïcide Preventie Dag. Hij kreeg hier van dichtbij mee te maken door het verlies van zijn zwager, Antonie Kamerling. De dag na zijn overlijden presenteert Verlinde 'RTL Boulevard'. Mensen spreken er schande van, maar Verlinde is overtuigd: 'Ik moest de mensen over Antonie vertellen. Wie hij was. Ik wilde hem recht doen.' Naast dit ingrijpende verlies deelt Verlinde hoe de aidsepidemie van de jaren tachtig zijn leven tekende door het verlies van veel vrienden in korte tijd.

Podcast
Alle afleveringen worden na de uitzending ook aangeboden als podcast en zijn te beluisteren op eo.nl/podcast en via de gratis NPO Luister-app.

Het nieuwe seizoen van 'De Kist' start vanaf zondag 3 september en is wekelijks te zien rond 23.15 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers