Nieuwe MAX-podcast: 'Leven na de Oorlog'

woensdag 15 april 2020

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Hoewel de Tweede Wereldoorlog in 1945 officieel ten einde komt, betekent de bevrijding lang niet voor iedereen ook vrijheid.

De oorlog heeft de levens van heel veel mensen ingrijpend én blijvend veranderd. En niet alleen die van hen. Het heeft vaak ook weerslag gehad op de levens van hun kinderen en kleinkinderen.


De podcast is te beluisteren op MAXVandaag.nl/podcast en via deze directe link.

In de Omroep MAX-podcastreeks 'Leven na de Oorlog' vertellen kinderen en kleinkinderen hun verhaal vanuit hun eigen perspectief. Wat doet het bijvoorbeeld met een mens om in het naoorlogse Nederland op te groeien in een gezin waarvan beide ouders 'fout' waren? En hoe is het om uit een Joodse familie te komen waar amper over de eigen oorlogstrauma’s wordt gesproken? Deze en meer vragen worden beantwoord in de podcast Leven na de oorlog.

Aflevering 1: kind van een dwangarbeider
Om de Duitse oorlogsindustrie draaiende te houden, besluiten de Duitsers om mannen uit bezette gebieden te werk te stellen in Duitse fabrieken. De arbeidseinsatz is een feit. Velen weten de dans te ontspringen, maar Jacobus Zijp moet er op 19-jarige leeftijd echt aan geloven.

Vanuit West-Friesland vertrekt Jacobus naar Duitsland. Hij werkt uiteindelijk twee jaar lang onder zeer slechte omstandigheden in fabrieken in Hannover en Hamburg: eten krijgen hij en zijn collega's amper, er is veel ongedierte en ook het oorlogsgeweld is niet van de lucht. Deze ervaringen tekenen Jacobus - die dan eigenlijk nog een kind is - voor het leven.

In 'Leven na de Oorlog' vertelt zoon Jack wat de ervaringen in Duitsland precies met zijn vader en indirect ook met hemzelf en zijn broers en zussen hebben gedaan.

'Leven na de Oorlog', vanaf 15 april elke woensdag een nieuwe aflevering op MAXVandaag.nl/podcast.

'Leven na de Oorlog' is gemaakt door Vera Ellerie en Judith Zijp.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers