Nieuwe podcast 'Het Kamp van mijn Oma'

woensdag 12 augustus 2020

Wat is de invloed op het leven van een kind, wanneer hij of zij een deel van de jeugd in een Jappenkamp doorbrengt? Dat onderzoekt Robin Peters vanaf 13 augustus in een nieuwe podcast van KRO-NCRV: 'Het Kamp van mijn Oma'.

In deze vijfdelige serie vertelt Robin het verhaal van haar oma Frédérique. Zij was drie jaar toen ze in 1942 in een Jappenkamp in Indonesië terecht kwam. Ze vertelt Robin regelmatig over haar jeugd in het kamp; over de avonturen die ze daar beleefde, de vriendjes die ze maakte en de dag dat ze voorgoed bevrijd werd. In vijf afleveringen neemt Robin je mee in het belevingsvermogen van kinderen, naar een Jappenkamp in Indonesië en langs de ongelofelijke overlevingsdrang van de mens.

Frédérique is nu 81, ze is moeder en oma. Ze heeft vijf kinderen, vijf kleinkinderen en beginnende dementie. De verhalen die zij aan haar kleindochter Robin vertelt zijn opgewekt. Ze is nooit geslagen, niet vernederd, niets van alle gruwelijkheden die Robin zich voorstelde bij een gevangenenkamp. Frédérique spreekt over trots en over plezier. Gek, dacht Robin. Maar ja… zij weet toch zeker wel het beste wat zich daar in 'haar kamp' heeft afgespeeld?

De relatie tussen Robin en haar oma is niet altijd simpel of soepel geweest. Robin: 'Heel lang zag ik haar als een kleine wervelwind die af en toe mijn leven op z’n kop kwam zetten. Er was eigenlijk altijd wat. Nu is dat anders, nu is er rust en vertrouwen en mooie verhaaltjes over vroeger. Mooie verhaaltjes over haar kamp. Mooie herinneringen aan jaren gevangenschap… Waar zijn alle herinneringen aan honger, aan onderdrukking, aan angst? Zijn die er niet of hoor ik die niet?'

'De verhalen van mijn oma over het kamp als een plek die best oké was, daar wil ik vanaf. Ik wil horen wat mijn oma misschien wel gehoord heeft en voelen wat zij wellicht gevoeld heeft. Ik wil beter begrijpen wie zij is en wat ze heeft meegemaakt.'

'Het Kamp van mijn Oma', een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, vanaf donderdag 13 augustus te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers