Nieuwe werken met Sweelinck als inspiratiebron live vanuit NPO Radio 4 studio

donderdag 15 april 2021

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse componisten overleed, Jan Pieterszoon Sweelinck. In opdracht van NPO Radio 4 en NTR schrijven zes componisten van nu nieuwe werken met Sweelinck als inspiratiebron.

Vanaf 16 april is iedere vrijdag rond 17.15 uur een wereldpremière van een van de stukken te horen, bij Dieuwertje Blok, in 'Podium'.


De zes componisten reflecteren op een geheel eigen manier op de nalatenschap van Sweelinck. Sarah Neutkens bijt het spits af met een compositie die geïnspireerd werd door het vocale werk van de Orpheus van Amsterdam. Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor tekenen voor de eerste uitvoering.

Componist Bianca Bongers zocht inspiratie in de fysieke wereld. In Amsterdam liep ze de route tussen de Oude Kerk en de plek waar het woonhuis van Sweelinck ooit stond. Haar ervaringen verwerkt ze in een stuk voor stervioliste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman, de laatste winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.

Andere deelnemers zijn pianist Rembrandt Frerichs, die een werk schrijft voor drie strijkers en zichzelf, Christiaan Richter die componeert voor een uniek ensemble van accordeon, basklarinet, vibrafoon en gitaar, Wilbert Bulsink die koos voor leden van Ensemble Lumaka. En tenslotte Aspasia Nasopoulou die schrijft voor een blokfluitkwartet, leden van Royal Wind Music. De componisten lichten in de studio de werken toe.

Sweelinck (1562-1621)
Jan Pieterszoon werd in 1562 geboren in Deventer. Zijn vader kreeg in dat jaar een mooie post toegewezen, als organist van de Oude Kerk. Jan studeerde bij zijn vader en volgde hem op in dezelfde functie. Als componist was hij internationaal georiënteerd en bracht hij vele goede zaken van de muzikale Renaissance bij elkaar. Zijn muziek is een groot avontuur en hij wordt beschouwd als de laatste grote Nederlandse polyfonist: Jan Pieterszoon Sweelinck liet een groot aantal fraaie klavierwerken en een 'meesterlijck' vocaal oeuvre na. Zijn invloed reikte tot ver buiten Nederland.

Nieuwe werken met Sweelinck als inspiratiebron live vanuit de NPO Radio 4 studio, vanaf 16 april elke vrijdag rond 17.15 uur in 'Podium' bij de NTR op NPO Radio 4.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers