NOT making an opera: podcast krijgt onverwacht dramatische slotakte

vrijdag 24 april 2020

Anderhalf jaar lang kreeg podcastmaker Stef Visjager onbeperkt toegang achter de schermen bij De Nationale Opera (DNO). Daar volgde ze zes jonge zangers bij het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths, waarmee het Opera Forward Festival geopend zou worden.

Het unieke, intieme inkijkje dat zij kreeg bij dit complexe maakproces verwerkte ze in de podcast Making an Opera, of Hoe het te maken in de opera, een podcast in 8 aktes.

Al in de eerste akte beloofde Visjager: het maken van een opera is vaak net zo dramatisch als de opera zelf. Niets bleek minder waar. Naast ruzies, verliefdheden en onzekerheden volgt een zeer dramatische plotwending: de opera wordt een dag voor de wereldpremière op vrijdag 13 maart afgeblazen vanwege de Coronacrisis. NOT making an opera dus.

Making an Opera: vanaf zaterdag 25 april compleet online, inclusief de dramatische wending in de slotakte op nporadio4.nl/makinganopera en de bekende podcastplatforms, De eerste 7 aktes zijn nu al te beluisteren.

Making an Opera geeft een ongewoon intiem inkijkje in de complexiteit van het maakproces van een opera, en brengt je dicht op de huid van de makers. Visjager was aanwezig bij de eerste audities van de Nationale Opera Studio, bij de repetities én de bloedstollende generale (te bekijken op YouTube). Ze wist het vertrouwen te winnen van alle betrokkenen en volgde de intensieve besprekingen van het artistieke team van de Nationale Opera. Waar de makers in interviews vertellen hoe interessant en fijn het is om aan een opera te werken, staat dit vaak in prachtig contrast met scenes die een ander beeld tonen: het maken van een opera is een bizarre combinatie van touwtrekken, je zin doordrijven en samenwerken. En dat alles met ongelooflijk veel discipline en liefde voor de kunsten.

Making an Opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio 4.

Credits
Stef Visjager: script, opnames, montage en regie: Jair Stein: dramaturgische adviezen
Frans de Rond: mixage
Frans van Gurp: eindredactie (NTR)

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers