Podcast 'Jacques Beers: Musicus van de Toekomst'

dinsdag 26 mei 2020

Nu als podcast beschikbaar: een gedramatiseerde documentaire over de vergeten componist Jacques Beers. Hij werd in 1902 geboren in Zwolle, studeerde in Amsterdam, maakte naam in Parijs, en overleed in 1947 in Hilversum.

Hij werd geroemd door zijn tijdgenoot Maurice Ravel en aangemoedigd door de fameuze 'componistenmaker' Nadia Boulanger. Maar ondanks alle deze goede voortekenen verliep het leven van Jacques Beers tragisch. In de roaring twenties woonde hij in Parijs en stond hij midden in het muziekleven, tot de oorlog hem noopte terug te keren naar Nederland.


Hij stond niet aan de kant van de Duitsers, maar had de schijn tegen. Ondervoeding, hartproblemen en emoties in de periode van de zuivering zorgden ervoor dat hij jong overleed. Zijn sprankelende muziek is nu nog maar zelden te horen. In deze gedramatiseerde documentaire maken we kennis met de Nederlandse componist en zijn tijdgenoten.

Met de stemmen van de acteurs Saskia Bonarius (als Nadia Boulanger) en Ton Feil (diverse stemmen), Marianne Lange (verteller), Wouter Pleijsier (als Jacques Beers) en Jochem Wolff (de jonge Jacques).

Samenstelling: Marjolein de Moor (op basis van de biografie van Jurjen Vis).

Luister de podcast op nporadio4.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers