'Sanders Vriendenteam' en de Landelijke Studentenvakbond zoeken Karigste Kamer van Nederland

dinsdag 17 november 2020

De student van 2020 heeft het niet makkelijk. Ruim 2000 euro collegegeld neertellen voor online colleges, amper contact met medestudenten en stagelopen via Zoom. En dat allemaal vanuit een studentenkamer van soms maar een paar vierkante meter, die ook nog elk jaar duurder wordt.

Samen met de Landelijke Studentenbond (LSVb) vraagt 'Sanders Vriendenteam', de BNNVARA-ochtendshow op 3FM, op de Internationale Dag van de Student aandacht voor de problematiek rondom studentenkamers.


Sander Hoogendoorn: 'Bij het Vriendenteam leven we enorm mee met de studenten die het studentenleven dat ze voor ogen hadden aan zich voorbij zien gaan. Studeren, stagelopen en vrienden maken moet nu allemaal vanuit huis, in vaak hele karige kamers. Om te laten zien hoe groot de problematiek rondom studentenkamers is, gaan wij op zoek naar de karigste kamer van 2020.'

Huisjesmelkers krijgen vrij baan
In 2019 betaalde de gemiddelde student maar liefst 414 euro kale huur, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2018. Huurcommissies hebben lange wachtlijsten en huisjesmelkers krijgen vaak nog vrij baan. De Landelijke Studentenvakbond werkt aan oplossingen om het kamerprobleem te verhelpen. Zoals meer capaciteit bij de huurcommissies, in elke studentenstad een huurcoach die je kan helpen bij je problemen en natuurlijk: meer studentenwoningen.

Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond: 'Vanuit verschillende hoeken zien wij goede initiatieven zoals coaches en de bouw van extra studentenflats, maar tegelijkertijd kunnen huisjesmelkers nog altijd vrij onbestraft torenhoge huren vragen aan huurders.' Naar een huurcommissie stappen is daarvoor helaas niet altijd de oplossing ziet Muns. 'Studenten zijn bang voor een slechte relatie met hun huurbaas of behandeling van je zaak kost simpelweg te veel tijd. De LSVb pleit daarom voor een zogenaamde huisjesmelkersboete zodat verhuurders daar geraakt worden waar het hen het meeste pijn doet: in de portemonnee.'

Met de boete hoopt de LSVb dat de politiek meer druk en controle zal uitoefenen op verhuurders die misbruik maken van de huidige woningcrisis.

Karigste kamer van Nederland
Studenten kunnen hun kamer opgeven via 3FM.nl/karigstekamer. De jury, bestaande uit D66-fractievoorzitter Rob Jetten, Lyle Muns (voorzitter LSVb) en Tess (zangeres van de studentenhit 'Stupid') selecteren de vier kanshebbers voor de karigste kamer. Vriendenteam-sidekick Luc Sarneel gaat met een checklist langs de kanshebbers. De winnaar wordt op vrijdag 4 december bekend gemaakt en ontvangt een maand de huurprijs.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht NL

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee René een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers