'Stand van Nederland' begeeft zich op de huizenmarkt

dinsdag 4 september 2018

We breken record op record; de huizenmarkt is ontploft en aan prijsstijgingen komt voorlopig geen einde. Tien jaar na het uitbreken van de economische crisis en de daaropvolgende instortende huizenmarkt, zijn we weer terug op het prijsniveau van 2008.

Prijzen van woningen zijn het afgelopen jaar met een kleine tien procent gestegen. In de Randstad zijn sommige huizen verdubbeld qua prijs. 'Stand van Nederland' over de krankzinnige huizenmarkt.


In Haarlem zijn we met makelaar Amber Vernooij bij een bezichtiging waar tientallen geïnteresseerde kopers komen kijken. Ondanks de slechte staat van het huis, is de belangstelling zeer groot en zijn mensen bereid flink te bieden.

Ook investeerders komen kijken, met maar één doel: opknappen en daarna gelijk verhuren of doorverkopen.

Ook randgemeenten zoals Leidsche Rijn zijn op dit moment onbetaalbaar. Theresa en Lodewijk vertrokken vanuit Utrecht naar de buitenwijk Leidsche Rijn. Ze willen nu binnen Leidsche Rijn groter wonen, maar zijn al meer dan acht keer overboden. Het stel zit met de handen in haar, want ze zorgen voor een pleegkindje én hebben een eigen onderneming in de wijk...

En wat doe je als wonen in de stad onbetaalbaar voor je wordt? Dan ga je zoeken naar alternatieven. Een voorbeeld is het kiezen voor een Tiny House. Superklein en  betaalbaar wonen in de natuur, op reisafstand van de stad. Karin en Gijsbert vertrokken met hun twee kinderen uit Zeist om in een zelfgebouwd Tiny House in Nieuwegein te gaan wonen. Een gezin op krap 40 vierkante meter.

'Stand van Nederland' is het wekelijkse economie programma van de NPO. Elke woensdag zoekt een onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het CBS en SCP naar trends in cijfers en mooie verhalen. Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', woensdag 5 september om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers