'Theater van het Sentiment' als RadioReus

woensdag 24 juni 2020

Het begon in 1997 met één avond in de week, anderhalf jaar later werden het vier voorstellingen per week. 'Het Theater van het Sentiment' bij de KRO op Radio 2.

Sinds 2014 maakt het deel uit van de vaste weekendprogrammering van NPO Radio 5. De gouden formule is bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon (2001) en de Gouden Radioring (2007), met recht een RadioReus dus. Waarom houden luisteraars zo van nostalgie en sentiment? En hoe lang kan het theater nog open blijven?


Voor aflevering 24 van zijn podcastserie RadioReuzen maakt Bert Kranenbarg een portret van het radioprogramma 'Theater van het Sentiment'. Met de bedenker van het programma en presentator van het eerste uur Stefan Stasse gaat het over de op het oog onmogelijke combinatie van theater en radio: 'Vanaf het begin was het mijn uitdaging om een soort sfeertje neer te zetten, waardoor luisteraars er 'langzaam ingezogen werden. Meteen, vanaf de eerste aankondiging. 'Dames en heren goeienavond!' en dan dat jaren 50-orkestje erbij.'

Redacteur en 'stem' Elly van Loenen vertelt hoe ze de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wekelijks op de kop zette, op zoek naar kranten van dagen die ze naspeelden in het Theater. En dat haar opdracht was om bij het inspreken zo zwoel mogelijk te klinken.

André Berghegen werd fulltime eindredacteur toen het 'Theater' vier uitzendavonden kreeg. De ambities logen er niet om: 'We wilden groter dan groot, niks was groot genoeg. Als we dachten we moeten de Amerikaanse president spreken dan gingen we het Witte Huis bellen. Heel veel dingen zijn ons echt gelukt omdat we groot dachten.'

Bart van Leeuwen presenteert het programma sinds begin vorig jaar iedere zaterdag en zondag op NPO Radio 5. Hij heeft het programma enigszins naar zijn hand gezet door het een tikkeltje minder theater en ietsje meer radio te maken.

'BertOp5' staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van 'BertOp5' is donderdag een verkorte versie te horen van het portret van het 'Theater van het Sentiment'. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 24 in de podcastserie RadioReuzen.

'BertOp5' over 'Theater van het Sentiment', met Stefan Stasse, Bart van Leeuwen, 'stem' Elly van Loenen en oud-eindredacteur André Berghegen, donderdag 25 juni, 16.00 tot 18.00 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers