'VPRO 3voor12' presenteert seizoen 2 van podcastserie 'Weird Hit Wonder'

zondag 26 september 2021

Na een succesvolle eerste reeks 'Weird Hit Wonder' is Atze de Vrieze terug met zes fonkelnieuwe, vrolijkmakende verhalen over onder meer Schnappi das Kleine Krokodil, Barbie Girl en Kaplaarzen.

De podcastserie van VPRO '3voor12' en NPO Radio 2 brengt een ode aan merkwaardige hits, aan liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Want hoezo stond André Rieu met 'The 2nd Waltz' op plaats 3 in de hitparade?


Over de maker
Atze de Vrieze is redacteur bij VPRO’s muziekplatform '3voor12'. Eerder maakte hij muziekverhalen met Rewind en Wereldhit, twee reeksen waarin Nederlandse muzikanten de geschiedenis in duiken. Ook host hij samen met Niels Aalberts de tweewekelijkse podcast 'De Machine', waarin zij de belangrijkste nieuwtjes achter de schermen van de muziekwereld bespreken. In 2020 maakte hij al vijf afleveringen van 'Weird Hit Wonder', en de reacties daarop waren zo enthousiast dat hij nog zes wonderlijke verhalen opdook.

Aflevering 6: Party Animals – Have You Ever Been Mellow?
We beginnen de nieuwe reeks in de vroege jaren negentig, toen house nog house was. Eén vibe, één liefde. Producers Flamman en Abraxas belandden min of meer per ongeluk midden in de hardcore revolutie en besloten hun liedjes vrolijk te maken door er een flinke snuf hoempa aan toe te voegen.

Aflevering 7: André Rieu – The 2nd Waltz
Het vreemdste hitsucces van de jaren negentig is de doorbraak van een orkestleider uit Maastricht, die met een romantisch stuk van Dmitri Sjostakovitsj in de top 3 terechtkwam. Eindelijk krijgt Jeroen van Inkel erkenning voor zijn rol in deze doorbraak. En natuurlijk vertellen we het verhaal van die legendarische halve finale Ajax – Bayern München met Rieu op de middenstip!

Aflevering 8: Aqua – Barbie Girl
We gaan de grens over, en wel naar Denemarken. Daar ontstond een van de meest geestige en irritante pophits ooit, 'Barbie Girl'. Een knalroze liedje over de oppervlakkigheid van mannen en de opkomst van plastische chirurgie, waarin velen de punkboodschap niet herkenden.

Aflevering 9: Dingetje – Kaplaarzen
Frank Paardekooper uit Zandvoort is zo’n artiest die een carrière van veertig jaar bouwde uit novelty hits, en daarmee de grootmeester van de Weird Hit Wonders. Hij en zijn goede maat en plugger Ger Loogman verzonnen op basis van actuele hits de meest wonderlijke parodieën. Zijn grootste hit was het bizarre 'Kaplaarzen' uit 1994.

Aflevering 10: Valensia – Gaia
De meeste Weird Hit Wonders worden in een halfuurtje in elkaar geflanst en zijn nauwelijks serieus te nemen. Toch worden het giga hits. Totaal anders is dat met Valensia, een piepjonge alleskunner die een enorm ambitieuze compositie in zijn hoofd heeft. Het wordt de duurste single die ooit in de Wisseloord studio’s is opgenomen.

Aflevering 11: Een dubbelaflevering over Schnappi das Kleine Krokodil en de Kabouterdans
Je kunt de klok er haast op gelijk zetten: eens in de zoveel tijd transformeert een kinderliedje tot kroeghit, en staan volwassen mannen en vrouwen mee te lallen met onschuldige verhaaltjes. We praten met de vrouw die ooit Schnappi het krokodilletje tot leven wekte, en met de enige echte Kabouter Plop.

'Weird Hit Wonder' is wekelijks te luisteren vanaf 27 september op alle podcastplatforms, in de app van NPO Radio 2, de Luister-app van de NPO en bij 'VPRO 3voor12'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers