VPRO 'Kassiewijle: Het Monster in de Bek Kijken' bij NPO Radio 1

woensdag 26 mei 2021

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

Samen onderzoeken ze in coronatijd in zes podcastafleveringen onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals.


Babs Bakels en Laura Stek bezoeken een 'liever levend uitvaart', ondergaan een dood-meditatie, gaan de snijzaal op en spreken met doodsreutel-experts. Ondertussen komen we steeds meer te weten over Babs’ morbide fascinatie. 'Ik doe er luchtig over, maar eigenlijk worstel ik iedere dag met mijn doodsangst. Die bezweer ik door het monster in de bek te kijken.'

Aflevering 1: Doodsangst (vanaf donderdag 27 mei online)
Laura Stek ontmoet de eigenzinnige Babs Bakels, die al sinds haar jeugd bang is voor de dood. Samen besluiten ze onze relatie met de dood onder de loep te nemen. De dood is steeds minder zichtbaar geworden in onze maatschappij, maar is onze doodsangst daardoor ook minder groot? En heeft de coronapandemie iets veranderd? We maken ook kennis met Jel, de 88-jarige oma van Babs. Jel speelt een bijzondere rol in Babs' leven.

Aflevering 2: De laatste adem (vanaf donderdag 3 juni online)
Het moment tussen leven en dood; voor de stervende is de laatste adem een gebeurtenis van niks, maar op de achterblijvers heeft het een enorme impact. Wat doen we om het sterfproces voor de nabestaanden zo prettig mogelijk te laten verlopen? En zitten er ook grenzen aan hoe clean de dood mag zijn? In deze aflevering vertelt Babs over een gebeurtenis uit haar jeugd, die leidde tot haar fascinatie voor de dood.

Aflevering 3: Het dode lichaam (vanaf donderdag 10 juni online)
Laura en Babs onderzoeken de complexe positie van het lijk. Wat moeten en wat mogen we ermee? Babs presenteert het kunstwerk This Body that once was you, waarin de bezoeker zijn eigen verval visualiseert. Van koud lichaam tot botstof. Ondertussen helpt Babs haar oma met het opstellen van een euthanasieverklaring, mocht het ooit zover komen.

Aflevering 4: Het afscheid (vanaf donderdag 17 juni online)
Babs en Laura onderzoeken onze veranderende afscheidsrituelen. De koffie en cake worden vervangen door wraps en bubbels en de aula door het partycentrum: de uitvaart als spectaculair evenement is in opkomst. Maar werken nieuwe rituelen wel als niet iedereen ze begrijpt? Babs is druk in de weer met oma Jel, die wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege gezondheidsklachten.

Aflevering 5: Doorleven (vanaf donderdag 24 juni online)
Over onze groeiende drang naar oneindigheid. We willen graag voortleven in de herinnering van nabestaanden, maar inmiddels kun je ook het sperma van een overledene invriezen voor nageslacht. Wanneer durven we de levenslijn dan nog echt door te knippen? Babs viert nieuwjaar met haar oma, die vanuit haar bed het vuurwerk bekijkt.

Aflevering 6: Het leven is een sigaret (epiloog) (vanaf donderdag 1 juli online)
Deze aflevering eindigt zoals alles uiteindelijk eindigt: met de dood.

Over de makers
Babs Bakels (1971) studeerde Beeldende Kunst aan de Breitner Academie en Kunstgeschiedenis aan de VU. Als conservator van Museum Tot Zover was ze verantwoordelijk voor grensverleggende kunsttentoonstellingen als Pixelated Revolution en De vogelvanger, beeldessays over suicide en preventie. Sinds 2017 is Bakels zelfstandig curator en kunstenaar en publiceert ze regelmatig over funeraire cultuur en onderwerpen op het snijvlak van kunst en de dood.

Laura Stek (1983) is presentator en documentaire-/podcastmaker bij VPRO Radio. Naast talloze radiodocumentaires maakte ze samen met Tjitske Mussche de podcast 'Ongesigneerd' over onopvallend design. In 2019 ontving ze samen met Olivier van Beemen de Tegel Publieksprijs voor de radiodocumentaire 'Bloed & Bier' over de positie van Heineken in Rwanda. In 2019 maakte ze de korte documentairefilm 'Gioia' die werd opgenomen in de Gouden Kalf selectie.

Mediteer op je eigen dood
'Kassiewijle' biedt ook de mogelijkheid een unieke doodervaring te beleven in de audioinstallatie This body that once was you, een coronaproof kunstwerk van Babs Bakels en Vibeke Mascini. Gezeten in een veld van verneveld menselijk botstof 'sterft' de deelnemer als voorbereiding op het onvermijdelijke einde. Hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding Enny Das van de Radboud Universiteit onderzoekt de effecten van het kunstwerk door deelnemers te onderwerpen aan psychologische tests. Eind juli worden de onderzoeksresultaten gedeeld in een korte extra aflevering van de podcast.

This body that once was you is te ondergaan van 9 tot 15 juni in Felix Meritis te Amsterdam.

'Kassiewijle', vanaf donderdag 27 mei te beluisteren bij vpro op: vpro.nl/kassiewijle, nporadio1.nl/podcasts en via de bekende podcastapps. Vanaf zondag 30 mei wordt de podcast iedere week uitgezonden in 'OVT' op NPO Radio 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers