'VPRO Tegenlicht': de wegwerpmaatschappij

woensdag 4 oktober 2023

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? 'VPRO Tegenlicht' duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep.

Iedereen voelt de urgentie om de enorme verspilling van de huidige consumptiemaatschappij aan te pakken, maar de vraag blijft: hoe kunnen we dit daadwerkelijk realiseren? 'VPRO Tegenlicht' krijgt een kijkje achter de schermen bij Bever. Duurzaamheidsmanager Christian de Jong wil het huidige consumptiemodel van de outdoorketen inruilen voor circulair winkelen. Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher laat zien dat steeds meer apparaten niet meer te repareren zijn, terwijl uit het floreren van de repair café's blijkt dat Nederlanders graag hun spullen fixen. Tegenlicht brengt een bezoek aan een dergelijk café in Rotterdam.


In Frankrijk kreeg activiste Laetitia Vasseur stevige overheidsmaatregelen voor elkaar om de repareer-economie een boost te geven. Ontwerpster Christien Meindertsma maakt topproducten van afgedankte Nederlandse grondstoffen, koptelefoonmaker Dorus Galama bouwt koptelefoons die je zelf kan repareren, presentatrice Marieke Eyskoot vertelt hoe zij de terreur van de fast fashion weerstaat en NOS reporter Gerri Eickhof vertelt openhartig over zijn speciale band met zijn wasmachine.

'VPRO Tegenlicht: De wegwerpmaatschappij', donderdag 5 oktober om 20.30 uur bij de VPRO op NPO 2 en vanaf zaterdag 30 september online op vpro.nl/tegenlicht of NPO Start.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers