'Vroeg Verloren': wat is de impact van de vroege dood van een ouder?

woensdag 10 juli 2024

Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker was tien jaar oud toen haar moeder stierf. In 'Vroeg Verloren' onderzoekt ze de impact daarvan op haar leven.

Een film over de dood, het verdriet, het verlangen dat allemaal uit de weg te gaan en wat er gebeurt als ontkennen niet langer gaat.


Gesprekken met lotgenoten, familieleden en aanverwanten, en dozen vol herinneringen vormen de rode draad van de zoektocht van Liesbeth Rasker in 'Vroeg Verloren'. Ze leefde lang met de overtuiging; ‘mijn moeder is dood, maar dat is oké’. Die overtuiging bleek, zeker toen ze op volwassen leeftijd wederom een groot verdriet voor haar kiezen kreeg, beperkt houdbaar. Door het verleden te ontrafelen en niet langer het verdriet te ontkennen, komt ze steeds dichterbij haar moeder.

Rouwen is ingewikkeld, grillig, eenzaam en moeilijk bespreekbaar. Kinderen beschikken niet over inzichten om die rouw vorm te kunnen geven, waardoor ze vast kunnen komen te zitten in overlevingsmechanismen die hen op den duur kunnen tegenwerken. Na de herkenning die Liesbeth vindt bij lotgenoten, durft ze de volgende stap te zetten en confronterende gesprekken met haar gezinsleden aan te gaan. Gesprekken die nooit eerder gevoerd zijn en die voor geheel nieuwe emoties en inzichten zorgen.

Een ontwapenende en bij vlagen geestige film over het verlies van een ouder op jonge leeftijd en de blijvende impact daarvan.

Over de maker
Tessa Louise Pope (Amsterdam, 1988) studeerde af als documentaireregisseur aan de Nederlandse Filmacademie. Haar afstudeerfilm 'The Origin of Trouble', waarin ze de complexe relatie met haar vader onderzoekt, werd beloond met de Wildcard Documentary Prize (Nederlands Filmfonds). Daarnaast won de film o.m. de VPRO Documentaire Prijs, de Silver Dragon for Best Director of Short Documentary Film op Krakow Film Festival en de prijs voor VEVAM Best Dutch Film op Go Short. Daarop volgde 'Mijn Gelukkige Ingewikkelde Familie', IDFA 2017. Webserie 'Echoes of IS', bekroond met Dutch Directors Award en Overtijd i.s.m. VPRO NFF 2019. Haar meest recente film 'Zonen zonder vaders' ging onlangs in première op het Movies that Matter Filmfestival 2024.

Over Liesbeth
Liesbeth Rasker (Amsterdam, 1988) is schrijver en podcastmaker. Ze publiceerde twee reisboeken (Pinnen in Mongolië, Solo reizen) en werkt momenteel aan haar derde boek dat begin volgend jaar zal verschijnen. Naast schrijven begeeft ze zich graag voor de podcastmicrofoon, zelf maakte ze 'Dag voor Dag', genomineerd voor de Podcast Awards, waarin ze gesprekken voert over rouw met mensen in haar omgeving, en voor de AIVD presenteert ze de serie De Dienst, over hoe het is om voor de AIVD te werken. Op Instagram runt ze het succesvolle concept Kroegpraat, dat op dit moment ook elke week te beluisteren is in podcastvorm onder de titel 'Kroegpraat de Podcast'.

'Vroeg Verloren' is gemaakt in coproductie met Hazazah Pictures.

Regie: Tessa Louise Pope

'2Doc: Vroeg Verloren', donderdag 11 juli om 22.10 uur bij de VPRO op NPO 2 en NPO Start.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Rijdende Rechter' (Omroep MAX)

Sandra woont al jaren rustig in een appartement in Veenendaal, tot ze nieuwe bovenburen krijgt. Vanaf het moment dat het jonge gezin de woning intrekt, hoort ze álles: van het traplopen tot het stofzuigen. Volgens Sandra gaat dat de hele dag door. Bovenbuurvrouw Sabrina kan zich voorstellen dat Sandra hen weleens hoort, maar ze doet er alles aan om geen overlast te veroorzaken. Zo heeft ze kleden gekocht en loopt ze niet met schoenen aan in huis. Maar volgens Sandra is er maar één oplossing: een nieuwe vloer met betere isolatie. Sabrina vindt dat het klagen moet stoppen. Mr. Reid reist af naar Veenendaal om de kwestie op te lossen.

'De Rijdende Rechter', om 21.25 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers